понеділок, 11 серпня 2014 13:56

"Щоб не переживати, куди йдуть гроші - спорядіть сусіда до армії", - координатор волонтерів

"Щоб не переживати, куди йдуть гроші - спорядіть сусіда до армії", - координатор волонтерів
Роман Бабійчак. Фото: В. Цимбаліста

Минулого тижня у Львові прогримів скандал, - волонтер, який збирав допомогу для українських солдатів, виявився звичайним злодюгою. Виніс з супермаркету, де працював, 3 пакети з продуктами. Його затримали, зараз очікує покарання.
Координатор волонтерської організації "Допомога Армії України", 36-річний Роман Бабійчак розповідає, як набирають та працюють з людьми, які збирають допомогу армії.

Як так сталося, що ваш волонтер виявився злодієм?

Ця людина працювала у нас перший день. Оформилась волонтером в неділю з ранку. А вже в обід, проявила себе отак не добросовісно. Це урок нам. Будемо тепер прискіпливіше дивитись кого беремо для роботи.

А як відбувається процедура оформлення людей, що хочуть допомагати?

Коли доброволець до нас приходить, просимо у нього ксерокопію паспорта та дві фотографії. Копію звіряємо з оригіналом. Одну фотографію вклеюємо в посвідчення, другу в анкету волонтера. Таку заводимо на кожного, щоб в разі чого, мати дані про людину, з якою працюємо. Звичайно, розпитуємо чи мав раніше проблеми з законом. Але зрозуміло, що коли до нас приходить добровольцями, то правду може не кожен сказати. Та й зрештою, якщо людина раніше була судима, це ще не означає, що вона не може працювати волонтером. Тому беремо усіх. Перевірити більш глибше людину і її минуле, у нас немає ні можливості, ні часу. Тому залишаємо у себе копію паспортів. На випадок чого, щоб знати де цю людину знайти. Після цього випадку, взялися трохи за відфільтровування бази з ким працюємо. Дивимось, які в нас постійні люди, як вони себе поводять. Новачок, якого ставимо на пункт збору, обов'язково йде з перевіреною людиною від нашої громадської організації. Вона контролює процес.
В залежності, яка точка збору допомоги, на місці працює 2-3 людей. Волонтери приходять в штаб на 10 годину. Ми їх оформляємо, тоді розставляємо по пунктах збору. До моменту поки люди не стають до роботи, один одного не знають. Працюють виключно на добровільних засадах, стільки, скільки мають вільного часу. Для цього заздалегідь складаємо графік чергувань. Якщо людина працює в супер-маркеті, то через 3-4 години її можуть підмінити.

Скільки у вас людей?

Щодня працює 30-40 волонтерів. Приблизно стільки ж на складах, на вигрузці, сортуванні та пакуванні товарів. Багато людей у нас ще від початку революції. Зараз літо, трохи роз'їхались на відпочинок. Тому волонтерів не вистачає.
Наша спілка організації налічує більше 10 громадських організацій.

Крім продуктів ви збираєте ще й гроші, чи є якийсь контроль за цим?

Перед виїздом волонтерів на об'єкт, скринька, в яку збиратимуть гроші, повністю опечатується. Відкрити її і витягти з неї кошти, так аби ніхто цього не помітив, - не можливо. Кожен волонтер за неї розписується, коли здає об'єкт чергування. Кошти перераховує в кінці дня спеціальна наглядова комісія. В кінці тижня на нашому сайті в Інтернеті, подаємо звіт. Суму зібраних коштів. Так само з продуктами. В магазинах та супер-маркетах наші добровольці збирають це все у корзини. Потім пакують у ящики. В кінці дня спеціальна машина забирає та привозить їх на склад. Там вже сортуємо за продукцією, окремо крупи, консерви, засоби гігієни.

Чого зараз найбільше бракує?

Медикаментів. Солдати постійно потребують обезболюючих та кровоспинних препаратів. З харчуванням ситуація більш-менш налагодилася, поставки вчасні. Трохи стабілізувалися справа з амуніцією: каски, бронежилети, спецзасоби. То медикаментів бракує. Тому зараз наші волонтери також почали працювати в аптеках.

Спецзасоби для солдат закуповуєте самі?

Так, за зібрані гроші з скриньок замовляємо і закуповуємо необхідне. Нам надають лист звернення від бригад та батальйонів. Розглядаємо його на засіданні координаційної ради. Виносимо спільне рішення про закупку речей в ту чи іншу бригаду. Про це також звітуємось на сторінці. Гроші ми не передаємо нікому.

Ви отримуєте зарплату за свою роботу?

Ні я, ні хто із організації коштів не отримує. Всі працюємо на громадських засадах. Перед тим, як прийти сюди волонтером працював у сфері торгівлі. Покинув роботу, бо не можливо поєднювати з справою громадської організації. Надто багато часу проводжу як волонтер, майже повний робочий день.

Багато людей хочуть допомагати, але не вірять, що їхні гроші дійдуть до солдат, що би ви їм порадили?

Радив би долучатись поміччю не так грошима, як засобами. Закупляти ліки, спецзасоби, продукти харчування. Якщо у людини сусід збирається в армію, помогти йому на місці окомплектувати необхідне спорядження — це найкраща допомога.

Погоджуєтеся, що зараз дуже багато волонтерів, які не викликають довіри?

Звичайно, сам таке спостерігаю. В таких випадках варто вимагати в людини, яка збирає гроші посвідчення волонтера, а також спеціальний дозвіл на таку діяльність. Волонтерам від нашої організації ми надаємо ці дозволи. Наші люди також мають звіт, що купують за зібрані кошти і куди вони йдуть.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб не переживати, куди йдуть гроші - спорядіть сусіда до армії", - координатор волонтерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі