пʼятниця, 18 лютого 2022 11:31

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Приймемо мільйони людей: Львів готовий до можливого нападу РФ

Приймемо мільйони людей: Львів готовий до можливого нападу РФ
Місто має шість тисяч укриттів. Фото: pixabay.com

Багато людей сприймають Львів як безпечне місце: старшокласники тут на уроках вчаться стріляти, у лікарнях запаслися ліками та збільшили банк крові, а стратегічні підприємства обладнали дизельними генераторами.

Західні області можуть прийняти мільйони людей у разі повномасштабного вторгнення Росії, але треба робити все можливе, щоб уникнути агресії, заявив мер Львова Андрій Садовий, передає ВВС.

"Львів - безпечне місто й завжди буде безпечним, бо ми готуємося до надзвичайних ситуацій. Щодо людей, які можуть приїхати, ми маємо досвід 2014 року. Тоді орієнтовно 10 тис. осіб переїхали до Львова з Донецька, Луганська та з Криму. Усі вони фактично знайшли тут другий дім. Було повне сприяння із садочками, школами, працевлаштуванням", - сказав він.

Сьогодні вже налагодили подання санітарного об'єму води до Львова в разі, якщо не буде електроенергії. Медикаментів у лікарнях має вистачити на три місяці. Місто навіть жартома називають столицею в евакуації.

"Якщо говорити про пересічний мешканців із різних міст, то зараз ми не спостерігаємо якоїсь активності. Кого тут справді багато - це дипломатів. До Львова тимчасово перевезли свої посольства близько 10 країн і переїхали понад 100 працівників дипмісій. Ресурс Західної України - це мільйони людей. Наш обов'язок їм допомогти. Наступного тижня буде зустріч із мерами західних областей. Я попросив кожного дати своє розуміння мінімуму і максимуму осіб, який вони готові прийняти", - зазначив Садовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза вторгнення Росії: Київ готується жити в умовах надзвичайної ситуації

Місто має 6 тис. укриттів. Є випадки, коли в деяких із них працюють ресторани, але це не звільняє заклади від необхідності бути відкритими та прийняти людей у разі надзвичайної ситуації.

"Ми живемо поруч із Росією, яка була, є і буде джерелом агресії.Нам треба бути левом, який має цього ведмедя запхати назад у його барліг. Немає інших варіантів. Є пропаганда й гібридна війна. Ворогу важливо, щоб ми були в страху. Це нас паралізує. Ведмідь нападатиме на нас постійно. І якщо, дай Боже, мине ця напруга сьогодні, вона може з'явитися через місяць або рік", - наголосив мер Львова.

Він додав, що хотів би, щоб усі мешканці міста навчилися поводитися зі зброєю.

"Треба готуватися, не можна розслаблятися. Ми часто ставимо в приклад прекрасну Швейцарію. Але у Швейцарії гарно вибудована територіальна оборона, коли кожен має зброю і вміє нею користуватися. Я вже мовчу про Ізраїль", - підсумував Садовий.

У Львові ветерани російсько-української війни навчали працівників підприємств стріляти.

У місті також підготували план на випадок розгортання повномасштабних воєнних дій на території України. Програма національного спротиву передбачає навчання мешканців міської територіальної громади, співпрацю з батальйонами. Людей навчатимуть основних бойових навичок і домедичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Приймемо мільйони людей: Львів готовий до можливого нападу РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі