понеділок, 14 лютого 2022 12:57

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Загроза вторгнення Росії: Київ готується жити в умовах надзвичайної ситуації

Загроза вторгнення Росії: Київ готується жити в умовах надзвичайної ситуації
Уся система життєзабезпечення Києва працює без збоїв. Зусилля міської влади спрямовані на те, як упередити можливі провокації та вистояти в умовах військового нападу - Кличко. Фото: КМДА

Об'єкти критичної інфраструктури Києва працюють у режимі підготування до роботи в умовах надзвичайної ситуації. Підприємства забезпечені безперебійним зв'язком на випадок, якщо мобільний зв'язок та інтернет не працюватимуть.

Про це заявив мер столиці Віталій Кличко на онлайн-брифінгу 14 лютого, передає Gazeta.ua.

"Сьогодні головне завдання для всіх нас - стабільна робота розгалуженої інфраструктури життєзабезпечення столиці й підготовка до захисту міста у випадку військового нападу", - сказав мер.

Наголосив, що в ситуації можливої ескалації Київ діє "за чітким планом", і "скоординовано працюють" сили цивільного захисту столиці.

"Це комунальні, аварійно-рятувальні служби та інші. Загалом ідеться про 13,5 тис. людей особового складу та понад 780 одиниць техніки", - повідомив Кличко.

Столиця в координації з Укренерго забезпечила додаткове виробництво електроенергії на ТЕЦ для життєзабезпечення міста безперебійним енерго- тепло- й водопостачанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили головне бомбосховище в Києві

"Із грудня постійно працюють три-чотири блоки. Це дозволяє в складній ситуації з енергоносіями мати безперебійне енергопостачання Києва. Насамперед медичних закладів, підприємств критичної інфраструктури, соціальних установ. Створені запаси пального, встановлені електрогенератори для безперебійної роботи в надзвичайній ситуації систем управління містом, медустанов, аварійних служб і ТЕЦ столиці на період до 10 діб", - сказав Кличко.

Він зазначив, що місто розробило також нову систему оповіщення, аналогів якої в Україні немає.

"На її будівництво виділимо з бюджету міста майже 11 млн грн. У Києві створені комісії з питань евакуації населення - на рівні КМДА та в кожному районі. План евакуації визначає місця розташування пунктів збору, кількість необхідного транспорту й безпечні райони для розміщення населення", - сказав мер.

Кількість укриттів і сховищ, стверджує Кличко, збільшили утричі. З їхнім розташуванням можна ознайомитися на сайті.

"Були питання, що в мирний час споруди подвійного використання можуть застосовувати для господарської діяльності. Там зараз можуть бути магазини, аптеки, кафе чи перукарні. Але в разі надзвичайної ситуації балансоутримувачі й керівники закладів мають відчинити двері й надати захист населенню", - зазначив мер.

Кличко повідомив, що в столичних школах два тижні тривають тематичні навчання з педагогічними колективами. Активізують цю роботу і з батьками учнів. Також розробили інструкції, як діяти й різним закладам та установам з урахуванням специфіки їхньої роботи.

Станом на 14 лютого київський фонд захисних споруд налічує понад 500 сховищ і майже 4500 споруд подвійного використання. Перші розташовані на об'єктах критичної інфраструктури і призначені для захисту працівників. У спорудах подвійного використання в разі надзвичайної ситуації можуть укритися мешканці міста. Це підземні паркінги й переходи, заглиблені станції метро, підвали й напівпідвали.

Низка західних ЗМІ раніше повідомили, що ЦРУ та американські військові надіслали НАТО й союзникам інформацію про можливий напад Росії на Україну 16 лютого. Таку ж інформацію союзникам ніби повідомив і президент США Джо Байден.

За його даними, саме таке рішення ухвалив російський президент Володимир Путін, а атака нібито стартує з повітряних ударів. Інформаційне агентство Bloomberg назвало датою вторгнення 15 лютого - на підставі слів анонімних джерел із Білого дому.

Зараз ви читаєте новину «Загроза вторгнення Росії: Київ готується жити в умовах надзвичайної ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі