пʼятниця, 02 червня 2017 15:04

Презентували відділ поліції, який моніторить соцмережі
11

У Вінниці презентували ситуаційний відділ поліції
Фото: Олександр Гандзій
У Вінниці презентували ситуаційний відділ поліції
У Вінниці презентували ситуаційний відділ поліції
У Вінниці презентували ситуаційний відділ поліції
У Вінниці презентували ситуаційний відділ поліції

Ситуаційний центр нацполіції презентували сьогодні у Вінниці. Має відділ ситуаційного аналізу, який моніторить соцмережі та ЗМІ. Збирає інформацію з інтернету для супроводу операцій правоохоронців. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції Олексій Сергеєв.

"Найчастіше це стосується масових заходів. Дивимося: хто закликає, які політичні сили чи громадські організації. Прогнозуємо приблизну кількість учасників. На основі цього виділяємо потрібну кількість особового складу для забезпечення правопорядку. Перевірка соцмереж допомагає шукати зниклих дітей та дорослих. Аналізуємо зв'язки, групи.

Наші працівники мають аналітичні навички, які дозволяють шукати потрібних осіб, прихованих за зміненими іменами та ніками. Отриману інформацію оперативно передаємо у потрібний підрозділ поліції для використання. Перевіряємо адреси, встановлені за допомогою інтернету. Вживаємо оперативних і розшукових заходів, розкриваємо кримінальні правопорушення. Для цього моніторимо все, що можливо", - каже Олексій Сергеєв.

До сформованого центру ще входять підрозділи операторів - приймають повідомлення по лінії "102" від населення усієї області. Диспетчери координують усі наряди поліції та контролюють носіїв електронних браслетів. При начальнику ГУНП є дрон-група та чергова частина.

На формування центру витратили понад 1 млн грн. Закупили ноутбуки, веб-камери, монітори, дрон, засоби зв'язку. З кожним райцентром налагодили відеозв'язок по захищеній спецлінії.

"Завдяки використанню нової техніки оперативність реагування на правопорушення зросла втричі. Поліція прибуває на місце злочину за 5-10 хвилин. У нас був випадок у Стрижавці, коли злочинців затримали дорогою від будинку за 7 хвилин. Диспетчери бачать ситуацію на карті, продивляються історію викликів від людини, її дані і дають рекомендації найближчим до місця події патрулям та громадянам. Раніше чергові у райвідділах лише приймали заяви і передавали слідчо-оперативним групам. Тепер чергові включаються в роботу з відпрацювань правопорушень і тримають зв'язок із патрулями. На зміну заступає 25 осіб, які працюють добу через три", - розказав начальник поліції Вінниччини Юрій Педос.

Поліція затримала учасників стрілянини за ферму у селі Метанівка Теплицького району Вінницької області. Усього - 42 особи. Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Нацполіції України Сергій Князєв. Спецназівці заарештували їх на місці. Їхні особи встановлюють. Зброю вилучили.

Зараз ви читаєте новину «Презентували відділ поліції, який моніторить соцмережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі