понеділок, 07 жовтня 2019 15:30

Перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest" провели у Харкові
14

У Харкові провели перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest"
Фото: Ольга Стенько
У Харкові провели перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest"
У Харкові провели перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest"
У Харкові провели перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest"
У Харкові провели перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest"

У Харкові 5 жовтня відбувся екологічний захід "Zero waste Fest" – перший всеукраїнський фестиваль "Нуль відходів". Провели захід на майданчику біля Харківського академічного театру опери і балету імені М. В. Лисенка.

Кореспондент Gazeta.ua особисто побував на заході.

Участь у фестивалі "Нуль відходів" взяли 30 еколідерів з різних регіонів України. Одночасно на чотирьох майданчиках відбувалися лекторії за участі активістів екологічного руху. Провели кінофестиваль короткого метру "59 секунд" – на ньому показали аматорське кіно на екологічну тематику. Для дітей влаштували розваги та художні майстер-класи з екологічним ухилом.

В інсталяціях на сходах театру використали сміття. На одній з них можна побачити м'ясорубки, що переробляють певні типи відходів. Так, з тетропаків виготовляють блокноти, з поліетиленових кришечок – плитку, а з пластикових пляшок – одяг.

На заході можна було оновити свій гардероб. Причому – безкоштовно. Для цього створили окрему локацію. На вішаках є вибір одягу, в основному – жіночого та дитячого.

"Ми пропонуємо обмін речей. Кожна людина може прийти, залишити непотрібний їй одяг, натомість взяти річ, яка сподобалася. Не обов'язково робити обмін, можна просто принести або просто взяти. Сьогодні це була популярна локація", - розповіла учасниця фествалю Світлана Овчаренко.

Одна з основних ідей фестивалю – нічого одноразового немає. Не тільки сортування допоможе вирішити питання сміття.

Автор: Facebook
  Екоактивістка Анна Прокаєва
Екоактивістка Анна Прокаєва

"В концепції поводження з побутовими відходами сказано, що номер один – попередження утворення відходів. Це якраз і є те, що в Європі прийнято називати zero waste – нуль відходів", - розповіла організатор екофестивалю Анна Прокаєва.

Концепція складається з п'яти R.

Refuse – відмовитися від пакування. Йдучи до крамниці, планувати покупки. Варто мати при собі торбу для покупок, торбочки та тару для вагових товарів.

Reduse – зменшити продукування сміття. В тому числі, навіть товщина очисток від овочів та фруктів має значення. Це видно не на прикладі однієї людини, але в масштабах багатоквартиного будинку. Так само зменшити кількість пластику. Ту ж синтетичну губку для миття посуду замінити на екологічну з люфи, яка компостується. Або пластикові ручки зубних щіток чи ватних паличок.

Reuse – перевикористання. Не потрібно викидати річ. Можна знайти когось, кому ця річ буде потрібною. Новому власнику не треба купувати, не використовують нові ресурси для того, щоб зробити таку ж нову річ.

Recycle – переробка. Анна Прокаєва підкреслює, що переробку не дарма залишили на 4-му місці - адже неможливо нескінченно повторно переробляти. Це теж вимагає ресурсів і в кінцевому рахунку призведе до утворення сміття.

Rot – компостування. Частка органічних відходів в побутовому смітті складає 30-40 відсотків. Саме такі відходи утворюють сірководень, дають запах на звалищах, утворюють фільтрат, який просочується у ґрунт та отруює довкілля. У той же час, органічні відходи можуть бути джерелом для компосту, з якого вийдуть добрива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сортування сміття та електро-музика: вперше відбувся масштабний екологічний фестиваль

"Відтоді, як я прийняла для себе концепцію "нуль відходів", наша родина зменшила продукування сміття в сім разів. В першу чергу, я не купую товари в упаковці. Купляю товари на вагу. Також маю пляшку для води, окремо багаторазові стакани для чаю та кави. Коли людина починає жити в стилі ziro waste, так чи інакше, вона починає правильно харчуватися", - пояснила екоактивістка.

Захід провели завдяки грантовій підтримці Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міської ради. Фестиваль, за підрахунками організаторів, протягом дня відвідали близько тисячі гостей.

З 1 жовтня в Полтаві запрацював екобус. Відтепер кожного робочого дня автомобіль стоятиме в місті, щоб полтавці могли здати небезпечні відходи.

Зараз ви читаєте новину «Перший всеукраїнський екофестиваль "Zero waste Fest" провели у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі