вівторок, 20 січня 2015 16:34

На Вінниччині у селян відібрали пасовище

На Вінниччині у селян відібрали пасовище

32 гектари землі незаконно відібрали у жителів села Гавришівка Вінницького району. Угіддя використовувалися під пасовище. З 2012 року люди намагаються повернути землю. Зверталися до прокуратури, обласної адміністрації та Державного земельного агентства у Вінницькій області. Скрізь одна відповідь - ідіть до суду. Тим часом на відібраних гектарах уже з'явилися таблички із написом "Продам земельну ділянку". За гектар просять 15 тисяч доларів.

"Коли ми вперше прийшли до начальника Держземагенства Олексія Коника - він нас і на поріг не хотів пустити. Запитав у депутата, що прийшов з нами: навіщо ти мені їх сюди привіз? Ніби ми якесь бидло. Але нас вислухав і порадив обрати одну людину, яка оформить на себе оренду тих пасовищ. Ми так і зробили, написали заяву. Але нам кожного разу казали - це не так, треба переробити. Самі ж час тягнули, і все роздали. Після того відповіли, що ділянки по 2 гектари були виділені в безоплатне користування невідомим особам. Знаємо, що ті люди не мають ніякого відношення до села", - розповідає місцева мешканка Ніна Бакуліт.

Селяни переконані, в незаконній роздачі земель замішаний голова Гавришівської сільської ради та землевпорядник.

"Скільки ходили до сільського голови Олександра Бахнівського - він весь час брехав. То одне, то інше говорив. Але вже як притиснули його - признався, що підписував про розпаювання десяти гектарів. До цього його змусив попередній голова Вінницької районної ради. У нас кожна сім'я має корову, а то дві і три. З цього й живемо, бо роботи в селі немає. Тепер як прийде весна - у нас не буде де випасати худобину", - додала Бакуліт.

Підтвердженням того, що пасовище належить громаді є рішення про розпаювання колгоспних земель. Тоді в кожного пайовика було знято по 15-20 соток під випасання худоби. Весь цей час за свої кошти власники корів доглядали ділянки для випасу – орали, підсівали, удобрювали.

Люди домоглися, аби документацію, за якою роздали землю, перевірила комісія з Києва. В результаті Олексій Коник та два його заступники були відсторонені на два місяці від роботи. Тепер селяни готують позов до суду, аби їм повернули вкрадені землі.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині у селян відібрали пасовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі