понеділок, 04 липня 2016 11:55

Мешканці прикордонних сіл перекрили дорогу на Польщу
5

Фото: Facebook

Із 4 липня протягом місяця мешканці 30-км прикордонної зони не зможуть перетинати українсько-польський кордон за спеціальними дозволами Малого прикордонного руху. Лише на загальних підставах - з паспортом та шенгенською візою.

О 10:00 4 липня одразу на двох пунктах пропуску місцеві перекрили трасу - на пунках пропуску "Рава-Руська" та "Шегині". Люди протестують проти заборони. У Польщі на цей час посилили заходи безпеки під час приїзду до Польщі понтифіка до саміту НАТО у Варшаві та Світових днів молоді у Кракові.

Найбільші черги по 400-800 осіб щодня були на пішому переході "Шегині-Медика". Місцеві мешканці переносили на польський бік дозволену кількість цигарок та горілки і продавали дорожче. Так перетинали кордон кілька разів на день.

"На кордоні зібралося півсотні людей, перекрили дорогу, в черзі стоять вантажівки і автобуси, легкові автомобілі. Всі люди - місцеві, але мають ще підтягнутися. Поліції, охорони немає. Польська сторона попередила за кілька днів до закриття малого прикордонного руху. Люди хочуть, аби їм дозволили спокійно переходити кордон. Із автомобілями з польськими номерами, які потрібно щоп'ять днів реєструвати, питання вирішили. На пункті перетину ставлять штамп і розвертають авто назад", - каже телефоном голова Шегенівської сільради Ігор Кривейко.

Щодня кожен прикордонний пункт пропуску "Ягодин авто", "Краковець", "Угринів", "Рава-Руська", "Устилуг", "Грушів", "Смільниця" та "Шегині" може пропустити до 4 тис. автомобілів. 70% транспортних засобів - це автомобілі українців, зареєстровані в Польщі. Щоп'ять днів вони мають перетинати кордон. Через це створюють кілометрові черги на кордоні.

"У нас в селі всі заможні люди мають машини із польськими номерами. Дехто - дві. Нормальну машину в Польщі можна за 2-3 тисячі доларів купити. А перетинати кордон - раз на 5 днів. Це не проблема, бо всі селяни мають перепустку малого прикордонного руху. Всі мають закордонні паспорти, а шенгенські візи - одиниці. Для цього треба у Львів кілька разів їздити, платити 35 євро. Через місячну заборону кожному власнику авто нарахують величезні штрафи. Треба це питання якось вирішити. Люди, які перепродують цигарки і спиртні напої, теж втрачають щодня щонайменше 100 гривень. Не можна закупити дешеві польські продукти, сходити провідати родичів", - каже телефоном місцевий житель Іван.

Нещодавно через протести і повільну роботу польських митників на українсько-польському кордоні поблизу пунктів пропуску утворилися черги автомобілів.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці прикордонних сіл перекрили дорогу на Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі