середа, 01 лютого 2023 05:30

Кому варто помолитися у перший день лютого

Кому варто помолитися у перший день лютого
Святий Макарій прожив благочестиве та чесне життя. ФОТО: pravoslaviavolyni.org.ua

Сьогодні християни вшановують преподобного Макарія Великого. Він народився орієнтовно у 301 році в єгипетському селі Шабшір.

Макарій вирішив стати монахом після того, як у нього за кілька днів після шлюбу померла дружина. Згодом перебрався жити у пустелю, де намагався більшість часу проводити у молитві. Їжу вживав дуже рідко.

Із церковних книг відомо, що коли Макарій жив у пустелі, його безпідставно звинуватили у зв'язках із однієї жінкою. Монах не виправдовувався. Натомість відсилав жінці гроші, які отримував за продаж кошиків, котрі сам майстрував. Зрештою, вагітна вирішила зізнатися родичам, що батьком її дитину насправді є інший чоловік.

Святий Макарій був послідовником Антонія Великого. За свою смиренність і доброту отримав від Бога дар зцілювати та воскрешати людей.

"Для молитви не треба багато слів. Просто треба казати: "Господи, як Ти бажаєш і як Ти знаєш, помилуй мене!", - казав Макарій, згідно церковних переказів.

У 40 років Макарій був обраний головою монахів, які жили в пустелі Скит. Однак продовжував жити надзвичайно скромно та обмежував себе в усьому.

"Упродовж 20 літ я ніколи не їв, не пив і не спав стільки, скільки потребувало моє тіло", - розповідав Макарій учням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка прикмета сьогодні натякне на прихід затяжних холодів

Святий Макарій помер у 391 році. Його мощі знаходяться у монастирі святого Макарія Великого, який знаходиться в Єгипті.

Учора християни вшановували святих Афанасія та Кирила Олександрійських. Обоє за життя проповідували слово Боже та навертали людей до віри. Жорстко виступали проти єретиків та язичників.

Святий Афанасій помер у 387 році, а преподобний Кирило – у 444-му.

Зараз ви читаєте новину «Кому варто помолитися у перший день лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі