понеділок, 26 травня 2014 15:27

"Коли баби до церкви йдуть, то там свій майдан є"
4

Фото: Анна Бова

 

25 травня їдемо на вибори у село Майдан Вінницького району. Це за 14 кілометрів від обласного центру. У селі проживає 800 жителів. П'ятеро з них були на майдані в Києві. Найдовше там пробув колишній військовий Олександр Корнелюк.

"Ми наше село із Майданом не асоціюємо. Тут все занадто спокійно й тихо. Ми сміємося, коли згадуємо про революцію. Найкраща революція в нас, коли баби до церкви йдуть, то там свій майдан є", - каже місцева Валентина Коваль.

 

Єдина дільниця розміщена у сільському Будинку культури. На вулиці стоять кілька членів виборчої комісії та міліціонер. Із приміщення виходить жінка із сином.

"У нас дуже організовані люди. Усім майданом голосуємо за Порошенка. Хоча за нього в селі чомусь агітували найменше. А ще люди хотять, аби президента вибрали в першому турі", - додає сільський голова Віктор Грачківський, який під'їжджає до виборчої дільниці на власному "Рено".

 

За пів-години до дільниці заходить зо два десятки людей. Всі вітають одне одного з виборами.

"Я проголосував, але додому йти не буду. Буду тут, дуже переживаю, щоб все правильно було. Мене ця ситуація в країні бісить. Взяли, послали на війну хлопчиків, - втирає сльози 58-річний пенсіонер Євген Яворський. На дільницю прийшов сам, бо немає сім'ї, ніколи не був одружений. При розмові жартує. - Маєте шанс удачно замуж вийти. А вобше, то з друзями зараз маю зустрітися. Треба помянути хлопців, які постраждали під час воєнних дій. Зберемося зараз,бо ніхто ввечері не поминає. Ви напишіть, шо наш сільський голова для села нічо не робить. Ми йому в очі це кажемо - не слухає".

"Та ви не звертайте уваги, Женик просто переймається всім. Такий неравнодушний, бо серце добре має. А про сільського голову всю правду сказав, хоч це його кум. Він у нього дочку хрестив, - пояснює 46-річна Валентина Коваль. У Майдані живе із 16-річною донькою Оленою. Тримає господарство - корову та коня. - Ви напишіть крупним шрифом, шоб нам дорогу зробили. Бо гарне село, від Вінниці недалеко. Підтримуємо, як можемо, аби не розвалилося, а дороги немає".

 

Сільський голова запрошує подивитися Майдан. Везе до церкви, потім у костел. Село розтягнуте на кілька кілометрів.

 

"5 років тому побудували в селі церкву за кошти меценатів. Править отець Антоній із села Пирогово. Церква так запакована іконами, що Вінницький Преображенський Собор відпочиває, - хвалиться Гачківський. - Тут весь час молилися за київських майданівців. Те, шо мене не дуже сприймають - вже звик. Скаржаться, що дорогу не роблю. То через проблеми з коштами. Ще й освітлення в селі немає. Зробити його не проблема. Питання, чим платити далі. Ускладнює ситуацію й те, що село дуже розтягнуте, наче й невелике, а довге".

 

Зараз ви читаєте новину «"Коли баби до церкви йдуть, то там свій майдан є"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі