вівторок, 17 вересня 2019 15:51

Центру реабілітації присвоїли ім'я жінки з обмеженими можливостями

  Раїса Панасюк
Раїса Панасюк

Рік тому, 17 вересня 2018 року, у Вінниці померла Раїса Панасюк. У місті її знали, як громадського діяча.

Панасюк була урядовим уповноваженим з питань прав людей з інвалідністю, Почесною громадянкою Вінниці.

Раїса Панасюк із дитинства страждала на міопатію — спадкове захворювання м'язів, що призводить до їх атрофії. Раїса хворіла на онкологію. 2017 року перенесла операцію та пройшла реабілітацію за кордоном. На лікування небайдужі зібрали близько $100 тис.

"Тут можна багато писати як же важко без тебе, як безпорадно та іноді самотньо.. та хочу аби ти була в пам'яті собою, усміхненою, дзвінкою, з теплим дотиком довгих пальців, з ніжним "я тебе люблю", впевненим "ми разом все зможемо, давай, такого ще ж ніхто не робив", розуміючим мовчанням, світлим поглядом, смачнющим курячим супом з хмелі-сунелі, танцями на весіллі, рішучими словами біля ліфту у міській раді, вечорами з зеленим чаєм та купою ідей...наповненою життям, вірою та енергією, оточеною неймовірними людьми, вмінням знайти компроміси задля добра, варениками з виноградом, радісними слізьми на Дні Народження, щедрівках, музичному таборі і т.д.. Де ж у тобі помістилось стільки світла, добра, тепла, справжності!", - пише подруга Олена Данілова.

З дитинства Раїса Панасюк була прикутою до візка. Це не стримувало її бажання вчитись, самореалізовуватись і змінювати світ навколо себе на краще. Свою першу вищу освіту Раїса здобула в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики. Потім оволоділа спеціальністю психолога. А з 2016 року Раїса Панасюк була аспіранткою Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського.

Панасюк очолювала громадську організацію "Гармонія", яка опікувалася проблемами людей з інвалідністю на візках. За її участі в місті створили центр соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді з функціональними обмеженнями.


27 червня 2019 центру реабілітації "Гармонія" присвоєне ім'я Раїси Панасюк.

Раїса Панасюк народилася у 1973 році с. Осична Хмільницького району Вінницької області в родині колгоспників. Навчалась у Тульчинському санаторії та Цюрупинському інтернаті.

Зараз ви читаєте новину «Центру реабілітації присвоїли ім'я жінки з обмеженими можливостями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі