четвер, 19 квітня 2018 20:24

Активісти дали добу власникам скандальної прибудови до кінотеатру Котляревського
15

Полтавці вимагають зупинити будівництво
Фото: Денис Скриль
Працівники власників забудови розклеюють плакати із вимогою не руйнувати майно
Поліція оберігає громадський порядок

В Полтаві відбулася акція проти незаконної забудови кафе поблизу кінотеатру імені І.Котляревського. Кілька десятків активістів із різних організацій вимагали від власника показати дозвільні документи.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Будинок Полтавського дворянського зібрання - культурна пам'ятка національного значення. Входить в архітектурний ансамбль Круглої площі Полтави. В будівлі виступав із концертами свого часу Модест Мусоргський, Антон Рубінштейн, Петро Чайковський, Олександр Скрябін, Сергій Рахманінов, співав Федір Шаляпін.

За півтори години до сусідніх кварталів почали приїздити автобуси із спецпризначенцями і Національною гвардією. Кілька десятків патрульних поліцейських зібрались біля будівлі. Поруч розмістили намет активісти "Національного корпусу". На самій будівлі скотчем чіпляють плакати із закликом не руйнувати приміщення.

"Минулого року 21 квітня палили шини і вимагали зупинити забудову. Але власник не припиняє порушувати закон, вказує, що жодного рішення суду про заборону будівництва не має на руках. На заборони проводити роботи від прокуратури і Державної архітектурно-будівельної інспекції не зважають. Якщо закон в нашій країні так легко порушити, то думку громади міста власник має враховувати. Ми пропонували альтернативний підхід, щоб не будувати капітальну будівлю, але нас не послухали. По документам - це переносна тимчасова будівля літнього майданчику із стільцями. А насправді - мурована бетонна споруда із металевими конструкціями. Полтавці проти такої забудови", - сказав Віктор Трофименко, громадський активіст.

На захист будівлі вийшли працівники закладів торгівлі і харчування, що розташовані в колишньому кінотеатрі імені І. Котляревського. Кажуть, що не дадуть перетворити кінотеатр на аналог Кадетського корпусу - теж пам'ятку архітектури і частина ансамблю Круглої площі, яка знаходиться в аварійному стані.

"Маємо на руках всі документи. Судові засідання зараз тривають. Не розумію таку позицію активістів, адже вони не готові до діалогу, а просто диктують свої вимоги. Вбачаю в цьому тиск на бізнес. Напевно, хочуть собі якусь вигоду. На нашому боці - закон і хочу, щоб поліція нам допомогла і не допустила погромів", - сказав В'ячеслав Калуцький, представник забудовника ТОВ "Старнайт".

Активісти "Нацкорпусу" зайшли в середину приміщення, зірвали покриття із вікон і написали фарбою "Капітальний МАФ", "НК проти" і "Це злочин". Принесли вирізаного зайця - "кролик теж проти".

"Даємо добу власникам забудови - або демонтують і виконають рішення прокуратури, або нададуть реальні документи на саме цю будівлю, а не на переносний тимчасовий літній майданчик. Якщо нас не почують, доведеться блокувати будівництво і демонтувати", - пояснив Анатолій Шиян, очільник Полтавського соередку "Нацкорпусу".

Власник забудови на Котляревського - місцевий бізнесмен Олександр Калуцький. Тримає в місті нічні клуби та заклади харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали як буде виглядати скандальна забудова.

В Полтаві рік тому відбулася акція проти незаконної забудови кафе по вулиці Котляревського. Десятки активістів із димовими шашками вимагали від власника показати документи. До людей ніхто не вийшов. У відповідь вони закидали прибудову шашками.

Зараз ви читаєте новину «Активісти дали добу власникам скандальної прибудови до кінотеатру Котляревського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі