пʼятниця, 21 грудня 2018 17:35

Альтанки, гойдалки та гірки: що сільський майстер виготовляє із дерева
6

Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева вироби
Фото: Юрій ІВАНОВ
Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева вироби
Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева вироби
Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева вироби
Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева вироби

Іван Ганчин із села Рунівщина виготовляє з дерева меблі, альтанки, гойдалки й гірки. Почав працювати із деревом 13 років тому. Облаштував 10 дитячих майданчиків у своїй сільській раді та інших населених пунктах Полтавської області.

Захопився деревом у дитинстві, коли жив у селі Пастілки Перечинського району на Закарпатті.На Полтавщину приїхав 2007-го. Із батьком робили на замовлення дах у колгоспі села Петрашівка.


"Якось до батька звернувся односелець Володимир Монич, нині покійний. Запропонував зробити кришу в колгоспі у селі на Полтавщині. Ми з татом погодилися поїхати. Мені тоді було майже 18 років. У Рунівщині зустрів подругу дитинства Яну, яка часто приїздила гостювати до рідних на Закарпаття. У нас з нею закрутилися відносини. Одружилися. Так я тут і залишився", - розповів майстер.

У Рунівщині працює підсобним робітником у приватній столярні. Також має власну майстерню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим зайнятися на пенсії: вишивальниця поділилася секретом

"Одним із перших замовлень став дитмайданчик у селі. Працюю із сосною. Цієї деревини в нас найбільше. Люди почали замовляти альтанки, сільради - літні сцени для виступів. Торік виготовив їх для Нестеренок, Нової Кучубеївки, Марівки", - зазначив Ганчин.

Для своєї родини виготовив із дуба стіл і лавочку. Поставили в залі. Збираються родиною за ним обідати й вечеряти. Для дітей зробив двоярусне ліжко. Змайстрував майданчик для свого сина Іллі років п'ять тому.

"Виготовив і встановив усі елементи за три дні. Приходять бавитися й сусідські діти. Батьки задоволені, бо малі граються під боком. Не треба далеко водити. Та й загороджений від дороги", - додав.

Подібний майданчик змайстрував у центрі Рунівщини. Також у сусідніх Петрашівці й Черкасівці. І в деяких селах Чутівського району.

Селяни найчастіше замовляють меблі. Табуреток - до 10 на місяць. Коштують 100 грн. Весною й восени - огорожі від півметра до двох заввишки. Туалет - від 2 тис. грн, фарбований - 3 тис. грн. Ліжко 2,2 м на 2 м - 1500 тис., дитяче - від 2 тис. грн. Будка для собаки - від 350 грн.

Ярослав Шкарупа із Коломацького ліпить із бетону скульптури.

Зараз ви читаєте новину «Альтанки, гойдалки та гірки: що сільський майстер виготовляє із дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають