субота, 06 липня 2019 16:00

Пенсіонерам дорахують гроші за стаж

Із 1 липня в Україні пенсії зростуть для громадян із великим трудовим стажем, але невеликою зар­платою, що мали під час роботи. Підвищення отримають 2,5 млн осіб. Йдеться про жінок зі стажем понад 30 років, чоловіків — понад 35 років. Для них пенсія становитиме не менш як 2 тис. грн.

Це вже п'ятий перерахунок пенсій із жовтня 2017-го. Тоді в Україні розпочали масштабну пенсійну реформу.

— Осучаснення пенсій не дало того ефекту, на який розраховував уряд. Виплати до 4–5 тисяч гривень зросли тільки для 15–20 відсотків громадян. Йдеться про людей із великим страховим стажем, які свого часу отримували дійсно гарні зарплати і платили відрахування в Пенсійний фонд, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Українці на пенсію переважно виходили за віком, або за кількістю трудового, а не страхового стажу. У радянські часи про останній ніхто не чув. Він з'явився у 2000-х. Крім того, такі пенсіонери отримували мінімальні зарплати. Дехто взагалі працював у колгоспах за трудодні. Владі нічого не залишається, як у ручному режимі збільшувати пенсії для цих категорій громадян. Робитимуть це за загальною методикою. Диференціювати виплати для них не вдасться.

Ще одна проблема з тими пенсіонерами, які не мають навіть мінімального страхового стажу. При досягненні 65 років вони претендують тільки на соціальну допомогу від держави. Щоб отримати її, треба писати заяву. Більшість про це не знає. Думають, що гроші їм нараховуватимуть автоматично, як пенсію. Соціальну допомогу прив'язують до прожиткового мінімуму. Водночас у нас його штучно занижують, щоб виконати держбюджет.

Гроші для підвищення пенсій у бюджеті є. На рахунках держскарбниці у півтора-два рази більше залишків, ніж було за аналогічний період торік. Наявних податків недостатньо, щоб кардинально змінити ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерам дорахують гроші за стаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають