вівторок, 31 липня 2018 07:40

Оренда по-новому: що змінилося

Оренда по-новому: що змінилося
В Україні уряд готує нову редакцію законопроекту "Про оренду". Фото - pogliad.ua

В Україні уряд готує нову редакцію законопроекту "Про оренду". Забудовники матимуть можливість будувати "орендні будинки", де здаватимуться квартири.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вважають, що це дозволить навести порядок на ринку і забезпечити житлом українців, пише "Обозреватель".

Зокрема, в новому законі повинні прописати: чи зможе орендар викуповувати житло, хто повинен будувати такі будинки, як вибрати забудовника, чи потрібно створювати для таких будівельників пільгові умови, хто повинен платити комуналку.

При цьому в старому проекті документу вже є попередні умови фінансування ринку. Наприклад, розірвати договір оренди можна буде тільки в разі закінчення його терміну, банкрутства, знищення майна, смерті або ліквідації юридичної або фізичної особи, яка володіє будинком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуртожитки підприємств хочуть передати у власність мешканців

Крім того, орендар повинен оформити страховку на житло, а власник квартири - зареєструвати його за місцем проживання.

Підвищувати вартість оренди можна тільки раз на рік, а для цього потрібно попередити орендаря письмово за місяць із обґрунтуванням підвищення.

В Україні минулого року в експлуатацію було введено 10,2 млн кв. м житла. З них 3,6 млн кв. м припали на Київ та Київську область. Аналітики прогнозують подорожчання житла на первинному ринку нерухомості на 10-15%. Через зростання витрат на будматеріали, енергоносії та оплату праці. Адже забудовники вже зараз працюють на межі рентабельності. Пропонують покупку нерухомості на ранніх етапах на рівні 13-14 тис. грн за квадрат.

Зараз ви читаєте новину «Оренда по-новому: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі