середа, 01 липня 2009 18:33

Гаражі на околиці столиці подешевшали вдвічі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На території Інституту паркувальних систем, що на Столичному шосе, відкрили перший в Україні п’ятирівневий автоматизований паркінг. Скляна будівля 21 на 11 метрів уміщає 29 автівок. Аби припаркувати машину, водій ставить її на підйомник. За дві хвилини ав
На території Інституту паркувальних систем, що на Столичному шосе, відкрили перший в Україні п’ятирівневий автоматизований паркінг. Скляна будівля 21 на 11 метрів уміщає 29 автівок. Аби припаркувати машину, водій ставить її на підйомник. За дві хвилини ав

Киянин 42-річний Костянтин Харченко має кілька гаражів. Здає їх в оренду.

— Продавати зараз не хочу, хоча й гроші дуже потрібні, — каже. — Ціни впали майже вдвічі. Після кризи надіюся отримати за них реальні гроші.

Один розташований у чотирирівневому паркінгу по вул. Кошиця, на житломасиві Позняки. Його купив за власний кошт. Іще два дістав у спадок від батьків. Вони в гаражному кооперативі поблизу Одеської площі. Цегляні споруди торік коштували $25 тис. Тепер за них дають не більше $14 тис.

— Ще й покупців не знайдеш, — запевняє Костянтин. — Я кілька разів давав оголошення. А відшукати орендарів легше. У нашому автокооперативі кожен третій гараж орендують під склади чи автомайстерні.

Харченко бере по 700 грн на місяць. У його гаражах зберігають товар торговці з Одеського ринку. Свій мікроавтобус "мерседес" киянин тримає в паркінгу на Позняках.

У автокооперативах на околиці житломасиву Оболонь оренда ще дешевша. Володимир Каневський, 27 років, платить власникові двоповерхового гаража $80, або 600 грн. На першому поверсі облаштував майстерню шиномонтажу. На другому — склад.

— За минулі роки народ понабирав машин у кредит. А тепер продає, або ж банки їх конфіскують через несплату. І багато гаражів у Києві стоять порожняком. Раніше я винаймав просторий цех, за 400 баксів на місяць. Але клієнтів за останній рік в мене поменшало. Я вирішив перебратися в гаражі. Зимою за місце правили 100 доларів плюс 160 гривень комунальних платежів. А до літа, бачите, оренда ще впала.

Гараж теща на весілля подарувала. Тепер його ніхто купувати не хоче

Каневський жив із дівчиною в найманій однокімнатці на Оболоні. Навесні розійшлися. Чоловік перебрався жити на другий поверх гаража.

Гаражі на вул. Великій Окружній, поблизу заводу "Електронмаш", за рік подешевшали більш як удвічі.

— За такий, як у мене, цегляний двоповерховий давали 40-42 тисячі доларів, — запевняє 35-річний Михайло Козаченко. — У мого гаража високі ворота, щоб вантажний "бусик" заходив. А тепер люди погоджуються продати за 20 тисяч доларів. У мене машини немає. А гараж теща на весілля подарувала. Тримав до кращих часів. Тепер його ніхто купувати не хоче.

Гаражі дешевшають через те, що в столиці побільшало великих багаторівневих паркінгів. Так вважає директор агентства нерухомості "Лавина" Лариса Ставинога, 42 роки:

— Гаражі, як правило, знаходяться далеко від житлових будинків. Людям зручніше скористатися паркінгом біля будинку чи станції метро. Тому продажна ціна на гаражі знижується. Щодо оренди, то на літо вона теж завжди падає. Чимало водіїв відмовляються від оренди, щоб заощаджувати. На осінь цей сегмент ринку завжди активізується.

Найвищий попит і ціни — в центрі столиці, каже приватний рієлтор Ігор Біда, 36 років:

— Для власників дорогих авто, які живуть у цих районах, орендна плата — незначна стаття витрат. Вони, як і раніше, готові платити за надійне місце для машини. Тому ціни на елітні парковочні місця, гаражі в центрі міста та престижних районах залишилися на рівні минулого року.

Заробітчани скуповують легковики

Жителька райцентру Маньківка на Черкащині Марія Титаренко, 36 років, повернулася із заробітків у Чехії. Працювала на швейній фабриці. Удома одразу купила "Деу Ланос".

— Давно мріяла, — розповідає. — А тут люди продавали свою майже нову машину всього за 17 тисяч гривень. Дешево, бо їм гроші треба були срочно дуже. Я купила.

Марія одразу почала шукати гараж.

— Попервах планувала купити. Торік гараж в Маньківці продавали за 2–3 тисячі доларів. Зараз виставляють по 5 тисяч.

Грошей на придбання гаража Марії не вистачило. Тому вона його винаймає. Платить 400 грн на місяць.

— А торік у нас здавали гаражі по 200 гривень. У країні криза, а кругом мене люди понабирали машин. Багато таких, як я, їздять на заробітки. Повертаються з великою сумою. Частину відкладають, на решту намагаються придбати щось капітальне. Наприклад, автомобіль.

Зараз ви читаєте новину «Гаражі на околиці столиці подешевшали вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі