четвер, 17 березня 2011 05:45

Дачі зі зручностями здають від п'яти тисяч гривень на місяць

Наталія Чередніченко, 34 роки, на літо винайматиме дачу під Києвом. Із двома дітьми та чоловіком мешкає у трикімнатці на житломасиві Оболонь.

— Сидіти місяць на морі немає можливості. От і вирішили пожити "на селі", подихати чистим повітрям. Але щоб у хаті всі зручності були. Обдзвонюю оголошення. Дачі зі зручностями по 6 тисяч гривень на місяць уже порозбирали. Залишилися халупи з вуличними нужниками. На київських дачах, в Осокорках, і за 12 тисяч нічого путнього не знайдеш. А ми планували до 1000 "зелених" на місяць. Дешевші пропозиції за 20–30 кілометрів од Києва. Але ж кожен день звідти на роботу не наїздишся.

В оголошеннях у столичних газетах пропонують винайняти дачу не дешевше 5 тис. грн на місяць. За стільки ж можна орендувати велику трикімнатну квартиру на Подолі з гарним ремонтом.

Домовляємося про оглядини дачі, що за 5 км від станції метро Славутич. Це одноповерхова хата із двома добудовами і мансардою. Вікна металопластикові. Господареві на вигляд за 30 років. Називається Степаном. Заводить досередини.

— Можете не роззуватись. У кімнаті просторо, камін хоч зараз розпалюйте.

Показує ванну. У ній душова кабіна, унітаз і раковина. На кухні холодильник, газова плита, пралька, електрочайник. На горищі спальня.

— Опалення електричне, конвекторами. Можна й зимувати. Гаряча вода йде з бойлера. Попередні орендарі жили цілий рік. Я їх виселив, бо не прибирали. Раковина на кухні стала жовто-сірою, на килимах болото валялося клаптями.

Степан просить за місяць оренди 5,5 тис. грн. Погоджується скинути сотню, якщо платитимемо з березня по вересень.

— До мене щодня ходять на оглядини, — запевняє. — За 120 метрів чисте озеро, а за 250 — Дніпро. Комунальних платежів нема. Лише за електрику платитимете. Балон газу я вам привезу. Фрукти на деревах — усі ваші.

Іншу дачу, за 2 км по Дніпру, здають за 5,7 тис. грн. Є гаряча вода і туалет. У чотирьох кімнатах старі меблі, шпалери вицвілі.

Працівниця агенції нерухомості "Ріел друзі" 24-річна Тетяна супроводжує на оглядинах. Докоряє дорогою:

— Треба торгуватися. Степана можна і на 5 тисяч умовити. Нехай спробую я. Попередній мій клієнт цілу годину торгувався. Збив ціну на 500 доларів. Винаймає гарний котедж за 1,5 тисячі доларів на місяць. Але дачу з вигодами дешевше 5 тисяч гривень на місяць ви навряд чи знайдете. Дешеві — або без санвузла, або далеко від міста.

Житель столичного Подолу 29-річний Євген Родіонов із подругою двоповерховий будинок на Осокорках винаймав торік за 4,7 тис. грн на місяць.

— Спочатку господар хотів 5 тисяч. Будинок на 70 "квадратів", із санвузлом. У кімнатах — ремонт. Однак як придивитися, видно, що всі матеріали дешеві. За літо зламалися дві дверні ручки, порвався шланг душу, потім "полетів" змішувач. Господар узяв за них 350 гривень. Зате залишив нам мангал і три вудки, щоб рибалити на Дніпрі.

31-річна Анастасія Краснюк сім років здавала будиночок у місцевості Біла Дача, на Осокорківських дачах.

— Я його продала за хорошу суму, — розповідає телефоном. — Не кваптеся. У березні–квітні збільшується попит, от і ціни ростуть. Господарі накручують максимум, рієлтори в один голос кажуть, що буде ще дорожче. У травні вони вже погоджуватимуться на знижки. Зможете спокійно зняти хатку за 3 тисячі гривень.

Треба укласти письмову угоду

Слід укладати письмові угоди про оренду дач, застерігає 44-річний Віктор Несін, голова правління столичної Спілки консультантів із нерухомості:

— Перевірте документи на право власності садової ділянки. Будиночок може одночасно належати кільком особам. Усі вони мають підписати договір оренди з вами. Буває, повнолітні діти здають будинки, що належать батькам, щоби підзаробити. І не попереджають родичів. За місяць-два приїжджають батьки з-за кордону, починають виганяти, на їхню думку, самоселів.

Не пошкодуйте 500 гривень, найміть адвоката. Він перевірить усі папери. Обов'язково попросіть власників показати паспорти. Якщо подають лише копії, краще з такими не мати справи.

 

Зараз ви читаєте новину «Дачі зі зручностями здають від п'яти тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі