четвер, 10 серпня 2006 15:17

Банк контролює роботу будівельників

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИK
  Олександр Шушвал (праворуч) перевіряє будівництво  на вулиці Бальзака на столичній Вигурівщині-Троєщині
Олександр Шушвал (праворуч) перевіряє будівництво на вулиці Бальзака на столичній Вигурівщині-Троєщині

Після афери з "Еліта-центром" будівельним компаніям заборонили отримувати гроші на зведення житла безпосередньо від клієнтів. Їх може накопичувати і витрачати на спорудження будинків банк або фінансова компанія, які отримали ліцензію на довірчі операції. Для розрахунків із забудовником банк відкриває окремий рахунок на кожний об"єкт — фонд фінансування будівництва (ФФБ).

У столиці банк "Хрещатик" за новою схемою фінансує шість новобудов на тисячу квартир. Кошти будівельним компаніям переказує щомісяця. Проте спершу перевіряє, як витратили видане раніше.

— Отак, від будови до будови, щомісяця три тисячі кілометрів намотую, – розповідає керівник відділу довірчих операцій банку "Хрещатик" Олександр Шушвал, 33 роки, дорогою до чергового об"єкта.

Він їде перевіряти 26-поверхівку на вулиці Жмаченка. Починає з даху. Потім оглядає ліфтові механізми.

— Обладнання дороге. Переконуюся, що все встановили. А бетонний піддашок треба оббити металочерепицею — такий проект.

Будинок на Жмаченка зводять за міською програмою молодіжного кредитування. Торік "квадрат" коштував близько $600. Восени мешканці справлятимуть новосілля. Вікна зі склопакетами вже вставили, і будівельники почали опоряджувальні роботи.

Закінчивши перевірку, Олександр підписує акт. Їде на іншу будову на вулиці Бальзака. Житловий комплекс на 14–22 поверхи зводити почали цього року. 14-поверховий блок уже виріс на три поверхи, для решти тільки-но забили палі.

— Під 22-поверховий будинок заливають 27 залізобетонних паль на глибину 17–25 метрів і триметрову бетонну "подушку", — пояснює Олександр.

Він обходить із виконробом котлован і цифровиком робить кілька знімків.

Для чого знімаєте?

– Фотографії додаємо до акту виконаних робіт. Для переконливості. Ультразвуком перевіряємо глибину і цілісність паль. Раптом є тріщина, поряд із пошкодженим кілком доведеться заливати новий. Це додаткові незаплановані витрати. Якщо кошторис фонду перевищено, за це розраховується будівельна компанія, бо з її вини допущено помилку. Тому й контролюємо кожен етап — від фундаменту до оздоблювальних робіт. Якщо будівельна фірма "намалює" фіктивний акт виконаних робіт або завищить ціни, ми відмовимося від їхніх послуг або припинимо фінансування до з"ясування обставин.

Раптом гроші з фонду таки вичерпаються?

— Це клопіт забудовника. За законом він бере на себе ризик, що коштів на завершення будівництва може не вистачити.

Були випадки, коли вам подавали фіктивні акти?

— У нас — ні. Банк вибирає будівельні фірми з надійною репутацією. Перевіряємо проект, дозволи і розрахунки, щоб переконатися, що заявленої суми вистачить для введення житла в експлуатацію. Компанія-забудовник повинна мати будівельну техніку і вдосталь грошей на рахунку, щоб почати роботу власним коштом. Тоді банк підписує з нею договір про створення фонду фінансування будівництва. Компанія дає нам помісячний план фінансування з описом, що та як будуватиме і яка сума необхідна на кожному етапі.

Із клієнта додаткової плати не беруть

На новому майданчику на вулиці Милославській (Троєщина) треба робити палеве поле. Будівельникам кажемо: "Авансом видамо 65%, решта за ваш рахунок". Виконають роботу — доплатимо. Зараз збираємо кошти охочих купити житло, тобто довірителів, щоб починати будівництво.

Багато покупців?

— Доки будівництво не почалися, люди неохоче несуть гроші. На Милославській викупили 20 відсотків квартир. Що вищий будинок, то більше й покупців. За місяць до завершення будівництва всі квартири розпродамо.

А можете не розпродати?

— Таке буває, якщо ціна квадратного метра хоча б на 10–15 відсотків вища за середню по району. Ми досліджуємо ринок, переконуємося, що проект реальний і прибутковий, дізнаємося все про самого забудовника. Лише потім вирішуємо, чи можна відкривати ФФБ на цей об"єкт.

У Києві багато пропозицій, і покупців намагаються заманити низькими цінами. Тепер собівартість квадратного метра на рівні 800 доларів. Якщо хтось запропонує інвестувати в проект, де закладена собівартість 500 доларів, — це альтруїст або шахрай.

Тобто, для клієнта ваша участь означає, що він вчасно заселиться до нової квартири?

— Так. Банк контролює усі витрати щодо новобудови. Наші зобов"язання вважатимуться виконаними, коли людина отримає всі документи про право власності на готову квартиру.

Якщо до вас прийде людина з проханням відкрити ФФБ на одну квартиру в новобудові?

— Відкриємо. Незалежно від об"єкта працюємо за стандартною схемою.

Скільки коштують послуги банку?

— Із клієнта додаткової плати не беремо. Наприклад, однокімнатна квартира на Бальзака коштує 50 тисяч доларів. Саме стільки й має заплатити покупець. Інші питання банк і будівельна компанія мають вирішити між собою.

Банк теж може прогоріти. Що тоді?

— Кошти самого фонду зберігаються на окремому рахунку і не залежать від фінансових результатів банку. Та щоб перестрахуватися, раджу вибрати за управителя банк із першої двадцятки рейтингу Нацбанку ("Хрещатик" у цьому списку 16-й. — "ГПУ"). Їхніх активів завжди вистачить на покриття збитків. Із роками вони здобувають добру репутацію і зацікавлені в її збереженні.





Банки, які створюють фонди фінансування будівництва

АППБ "Аваль", АКБ "Аркада", ТОВ "Артем-банк", ВАТ СКБ "Дністер", ВАТ "Кредитпромбанк", АКБ "Меркурій", КБ "Столиця", АБ "Таврика", АКБ "Уксоцбанк", АБ "Хрещатик"

Як оформляють купівлю квартири

Покупець має зарезервувати в будівельній компанії певну квартиру. Після сплати 10–30% її вартості він укладає з банком договір про участь у фонді фінансування будівництва. У договорі зазначають вартість квартири, її площу і споживчі властивості житла. За помешкання можна платити одразу або частинами. Як правило, за місяць до здачі будинку треба внести всю суму. Якщо вартість сплачено повністю, банк видає свідоцтво про участь у ФФБ. За часткової оплати закріпляється право на певну кількість квадратних метрів. Право власності на квартиру клієнт набуває після повного розрахунку і введення об"єкта в експлуатацію.
Якщо власних заощаджень не вистачає, частину квартири можна оплатити, отримавши іпотечний кредит. Ця угода оформляється окремо.

Зараз ви читаєте новину «Банк контролює роботу будівельників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі