пʼятниця, 09 жовтня 2020 17:38

Медичний довідник Rx index: як знайти правильний підхід до вибору лікарського препарату

  Rx index – інструмент, який надає повний обсяг інформації про взаємозамінність лікарських засобів
Rx index – інструмент, який надає повний обсяг інформації про взаємозамінність лікарських засобів

Фармацевти часто стикаються з питаннями пацієнтів щодо відмінностей між оригінальними лікарськими засобами та генериками. Крім того, наявність декількох генеричних препаратів може потенційно привести до недоречної заміни. Тому фармацевт може зіткнутися з дилемою щодо того, які генеричні препарати, якщо такі є, підходять для заміни. Щоб вирішити ці проблеми, необхідне загальне розуміння поняття еквівалентності і її тонкощів.

У зв'язку із зростанням вартості послуг в сфері охорони здоров'я не дивно, що продажі генеричних ліків помітно зросли. Фактично, загальна кількість виписаних за рецептами генериків зросла і становить понад 75% від усіх виписаних рецептів. Частка ринку генериків, безсумнівно, буде продовжувати рости далі.

Щоб зрозуміти концепцію еквівалентності, необхідно визначити загальну термінологію. Два лікарських продукти вважаються фармацевтичними еквівалентами, якщо вони мають однакову активну речовину, концентрацію, лікарську форму та спосіб введення. Вони можуть відрізнятися за формою, механізмами вивільнення, упаковці, допоміжними речовинами, терміном придатності.

Біоеквівалентні препарати – це фармацевтичні еквіваленти, які демонструють порівнянну біодоступність, тобто аналогічну швидкість і ступінь, в якій активний інгредієнт всмоктується з лікарського препарату і стає доступним в місці дії. При цьому, два лікарських засоби вважаються терапевтичними еквівалентами тільки якщо вони є фармацевтично еквівалентними і біоеквівалентні. Таким чином, очікується, що вони будуть мати однаковий клінічний ефект і рівень безпеки при застосуванні пацієнтом.

Хоча майже 9 з 10 виписаних рецептів відносяться до генериків, у багатьох людей виникають питання про те, чи дійсно вони такі ж гарні, ефективні і безпечні, як оригінальні ліки.

Для того, щоб полегшити вибір необхідних ліків науковими діячами України був розроблений медичний довідник лікарських препаратів Rx index. Його мета – надати повний обсяг інформації про взаємозамінність лікарських засобів. Rx index – єдиний на теренах України інструмент, який консолідував в собі подібні дані.

Довідник лікарських засобів розроблений в 3-х видах:

• друкований варіант довідника Rx index;
• сайт Rx.ua;
• мобільний додаток Rx index.

Всі дані електронних версій довідника препаратів постійно оновлюються, поповнюються додатковою інформацією та корисними статтями, новинами і нотатками.

Не забувайте про те, що Rx index це інструмент, а не панацея. Він не покликаний замінити консультацію профільного лікаря, а є додатковим джерелом інформації для прийняття правильного, обґрунтованого і якісного рішення про застосування того чи іншого препарату. Будьте здорові!

Зараз ви читаєте новину «Медичний довідник Rx index: як знайти правильний підхід до вибору лікарського препарату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі