четвер, 18 березня 2021 10:26

"Залізний борщ варять на молоці" - розповіли про особливості бойківської кухні

Автор: Фото надане Оленою Щербань
  Щороку у серпні етнографиня Олена Щербань організовує етнофестиваль-квест "Борщик у глиняному горщику" в селі Опішня Полтавського район
Щороку у серпні етнографиня Олена Щербань організовує етнофестиваль-квест "Борщик у глиняному горщику" в селі Опішня Полтавського район

298 різновидів борщу приготували за 7 років існування етнофестивалю-квесту "Борщик у глиняному горщику" в селі Опішня Полтавського району. Щороку в серпні захід організовує етнографиня Олена Щербань.

"Торік одна учасниця приготувала 13 різновидів борщів. Наприклад, зелений, з копченими грушами без томату, зі щукою. Тобто це були категорично різні борщі. А на 6-й фестиваль учасники з Івано-Франківщини привезли бойківський залізний борщ. Він зварений на основі коров'ячого молока, закип'яченого з сіллю, перцем, лавровим листям. У страву кидають кульки, які роблять з натертої сирої картоплі та вареного картопляного пюре. Через крохмаль, який потрапляє в молоко, борщ виходить сірого кольору. Тому і має назву – залізний. Узагалі бойківська кухня специфічна, але їхня культура харчування самобутня. Також вони привезли борщ-хамулянку. Він виграв 1-ше місце. Це борщ зварений з пшоном, без картоплі, на основі бурякової гички. Він зовсім інший за стереотипним уявленням про цю страву", - розповіла етнографиня.

Повний текст розповіді Олени Щербань про її етнографічні дослідження, фестивалі, українські гастрономічні традиції та глиняний посуд у культурі харчування читайте у свіжому випуску журналу "Країна" за 18 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Cин спостерігав із бабиної скрині" - як створювали Музей живого хліба

Етнографиня та історикиня Олена Щербань 12 років працювала старшим науковим співробітником у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішні Полтавського району. 2018-го захистила докторську дисертацію на тему "Глиняний посуд у культурі харчування українців Наддніпрянщини, друга половина ХІХ - перша половина ХХ ст." Здійснює етнографічні дослідження Івано-Франківщини, Черкащини, Львівщини, Полтавщини, Київщини. Торік відкрила музеї живого хліба та звареного борщу.

Зараз ви читаєте новину «"Залізний борщ варять на молоці" - розповіли про особливості бойківської кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі