пʼятниця, 07 травня 2021 09:02

Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
5

Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Фото: Фото надане Федором Романовим
Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Федір Романов з дружиною і донькою

Художник Федір Романов із села Дослідне на Чернігівщині пише картини незвичним способом, тримаючи пензлик зубами. У чоловіка вроджений артрогипоз – не працюють руки і ноги. Через патологію від нього ще в пологовому будинку відмовились батьки і він ріс в Олешківському дитячому будинку-інтернаті.

Цього року Федір встановив рекорд України – написав картину олійними фарбами за 34 хвилини 59 секунд. Рекорд присвятив своїй 10-річній доньці Кірі.

"Люблю життя і світ. Мене надихає моя сім'я, природа, все, що бачу навколо себе. Наприклад, замилувався заходом сонця в селі над полем і вже хочеться перенести цю красу на полотно, починаю експериментувати з фарбами. Улюбленої картини не маю. Це, як мої діти, бо кожну створюю від душі", - розповів художник кореспонденту Gazeta.ua.

Автор: Фото надане Федором Романовим
  Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами

В дитячому будинку діяли гуртки, де Федір навчався азам образотворчого мистецтва. У 14 років хлопець почав ще більше розвивати свої здібності. Саме в той період у нього діагнозували рак крові.

"Коли була онкологія, то вихователі думали, що я не виживу. Повідомили про хворобу батьками. Саме тоді зустрівся з ними вперше. Я ріс і не мав уявлення, що таке мама і тато. А тут вони з'явились і можна сказати, що якоюсь мірою видужав завдяки тій зустрічі. Тоді просто взяли "нерви", що вони приїхали мене ховати. Але я пробачив своїх батьків, вони подарували мені життя", - зізнався Федір.

Після дитячих будинків люди з інвалідністю часто продовжують жити в геріатричних інтернатах. Але хлопець зробив інший вибір. Він вступив до Луганського профтехучилища, де вивчився на дизайнера. Під час навчання познайомився з майбутньою дружиною.

"З Оленою сиділи за однією партою в училищі. Я допомагав їй з творчими роботами, а вона мені – з теорією. Почали зустрічатись, а через два роки одружились", - пригадав Федір Романов.

Згодом у подружжя народилась донька Кіра.

Автор: Фото надане Федором Романовим
  Федір Романов з дружиною і донькою
Федір Романов з дружиною і донькою

"Ми хвилювались, аби з дитиною все було гаразд. Молились і, дякувати Богу, у нас народилась здорова донечка. Зараз Кірі 10 років. Вона теж вчиться малювати, має спортивні здібності, захоплюється карате", - додав чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український майстер встановив одразу два світові рекорди

Коли в 2014 році почалась війна, молода сім'я вирішила виїхати з Луганська.

"Ми жили недалеко від Луганського аеропорту. Там відбувались жахливі речі. Заради майбутнього доньки вирішили звідти тікати. Це було дуже важко робити з маленькою дитиною, візочком. Ми ледь встигли на останній потяг до Києва. З собою взяли лише сумку з речами доньки і документами", - згадав Федір.

Перший місяць сім'я Романових жила у друзів в Києві. Пізніше переїхали в село Дослідне Ніжинського району на Чернігівщині. Там благодійники придбали їм житло.

"Тут ми знайшли свій куточок. Звісно, реалізовувати себе легше в місті. Крім того, в містах краще розвинута інфраструктура, а в селі без автомобіля складно. З дорогою виникають труднощі. Але через Дослідне до Києва їздить електричка, тому ми якось пристосувалися".

Спершу Федір і Олена обробляли в селі город. Але зараз віддали його в користування сусідам.

"За городом потрібно постійно доглядати, через це залишається мало часу і сил на творчість. Взагалі можу працювати до 10-11 вечора. Коли пишу картини, слухаю хіти 1970-х – 1990-х років", - поділився художник.

Якщо ти народився, то для чогось потрібен і повинен щось корисне зробити для цього світу

Матеріали для роботи чоловік купує в Києві. Надає перевагу американським, німецьким і італійським виробникам. Свої полотна пише переважно в стилі імпресіонізму. Вартість картин Федора Романова стартує від 800 гривень.

"Не кожному продаю свої картини. Можу і носом крутити. Не люблю нечесних, лукавих. Якщо ж бачу, що людина щира, справді захопилась моїми роботами, то дарую картину".

Автор: Фото надане Федором Романовим
  Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами
Художник Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами

Федора запрошують проводити майстер-класи для дітей і дорослих. На таких заходах художника супроводжує дружина.

"Олена – це моя права рука, постійно мені допомагає. Вона мій менеджер, бухгалтер і порадниця. Маємо працювати, адже на допомогу від держави прожити нереально".

Федір переконаний, що кожен може знайти способи заробітку, аби забезпечувати себе.

"Будь-який чоловік чи жінка завжди можуть знайти роботу, не залежно від того болить щось у них чи ні. Треба радіти життю. Мій принцип такий: якщо ти народився, то для чогось потрібен і повинен щось корисне зробити для цього світу. Можливо людина не стане відомою чи не досягне колосальних успіхів, але буде щасливою в своїй діяльності. Якщо налаштовуватись на негатив, то я і половина моїх однокласників з важкими діагнозами мали б перебувати в будинку престарілих та інвалідів. Але ми вибрали інший шлях – боротися за життя. Не все було просто, але над собою треба працювати. Навіть, якщо ми трохи відрізняємось від інших фізично, не все втрачено. Ми можемо не гірше працювати і самореалізовуватись. Своїм прикладом доводжу, що ніколи не варто здаватись".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пропонував 200 євро за одну карикатуру, а я наполягав по 300. Не купив. Але я не розстроююся - Анатолій Василенко

У Києві запускають нову послугу - "Соціальне таксі для людей з інвалідністю". Спочатку працюватимуть близько 20 спеціально обладнаних машин. Поступово їхню кількість збільшать. Торік ця послуга працювала в пілотному режимі.

Зараз ви читаєте новину «Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі