четвер, 05 серпня 2010 17:08

Випускники вузів не визначилися, ким працювати

17760 студентів закінчили цього року вузи Полтавщини всіх рівнів акредитації. Велика частина випускників досі не визначилася, ким працювати і в якій галузі. Роботодавці зазвичай беруть лише з досвідом роботи.

— Відсутність стажу — це не замкнутий круг, — розповідає Анатолій Безпалюк, 24 роки, директор обласного молодіжного центру праці. — Якщо людина обрала професію, то п"ять років навчання повинна провести з користю. Треба сумлінно проходити практику, а не просто штампи ставити. На старших курсах можна підробляти і здобувати досвід.

У центрі двоє хлопців роздивляються список вакансій. 19-річний Сергій Кобіль заповнює анкету:

— Хочу, щоб робота мала зв"язок зі спортом. Зараз навчаюся у двох вузах — академії внутрішніх справ і педуніверситеті. Маю вільний графік. Тому хотілося б працювати, заробляти стаж. Готовий навіть робити за невелику плату.

Зі стосу заповнених анкет Анатолій Безпалюк бере одну. Показує на незаповнений пункт. У ньому треба вказати бажану вакансію.

Майже всіх бюджетників розподіляємо. Але не всі доїжджають до місця роботи

— Приходять і не знають, чого хочуть. А вакансії є, — каже директор. — У пошуках працівників до нас звертаються й солідні фірми. Та проблема у тому, що студенти не вміють писати резюме. Допомагаємо його скласти.

Оксана Двойнікова, 21 рік, проходить практику в молодіжному центрі праці:

— Думаю, що можу залишитися тут працювати. За спеціальністю я інженер-технолог. Ще маю півтора року, щоб визначитися.

Із початку 2010-го до молодіжного центру праці звернулися близько 500 людей. 170 із них знайшли роботу.

Полтавський педуніверситет цього року закінчили 1133 студенти, які навчалися за кошт держави. 99% випускників-бюджетників забезпечують роботою.

— Майже всіх бюджетників розподіляємо. Але не всі доїжджають до місця роботи за направленнями, — говорить Борис Год, проректор вузу.

На ринку праці найбільше вакансій для робітників.

Зараз ви читаєте новину «Випускники вузів не визначилися, ким працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі