четвер, 08 березня 2012 00:45

Студенти за кордоном заробляють до тисячі доларів

Автор: фото з архіву Юрія Решітника
  Студенти з робітниками збирають урожай полуниці на фермі у селищі Вастербі, Швеція
Студенти з робітниками збирають урожай полуниці на фермі у селищі Вастербі, Швеція

— Поїхав в Америку працювати, бо знайомі об'яснили, що студентові там найлегше  хорошу роботу найти, — розказує полтавець 21-річний Дмитро Завора. Він навчається в Полтавському університеті економіки і торгівлі. Минулим літом три місяці працював в Америці рятувальником у басейні.

В Америку Дмитро поїхав за програмою міжнародної компанії "Айсі".

— Коли до поїздки дійшло, то сам вирушив в офіс компанії в Черкаси. Туди американці з'їхалися, три дні обучали нас, як правильно себе в Америці вести, — розповідає Завора. — Потом агентство предложило вакансії. Я і вибрав рятувальником. За всі услуги заплатив 2600 доларів. Ще кількасот доларів потратив на підготовку нужних документів.

Найчастіше Дмитро працював у басейнах Вашингтона. Заробляв $8 за 1 год.

— Це були басейни в готелях. Я нєсколько раз витягував людей із води, — розказує. — Робота не пильна була. Я по 10 часов у сутки міг спокійно відпрацьовувати.

За три місяці заробив $3800.

Полтавка Діана Олесько два роки працює в Німеччині. Поїхала туди після закінчення першого курсу навчання в Полтавському педагогічному університеті.

— У Німеччину дешево їхати. Викладачі порадили програму "Ау пейр". За неї я віддала 140 євро, — розказує Олесько. — Сім'ю, де працюватиму, сама шукала через німецькі сайти. Так дешевше, бо не нужно агентству додаткові гроші оддавати.

За місяць Діана Олесько отримує 300 євро.

— Раз попалися такі діти, що ходили і палкою мене лупцювали, — каже Діана. — Так я уволилася. Другу роботу найшла за неділю.

В Америці найбільший вибір вакансій.

— Я в Штати на рік їхатиму. В університеті на цей час посовітували оформить академвідпустку, — каже полтавка 20-річна Ірина Строменко з педуніверситету. — За кордоном наглядатиму за дітьми. Главне хорошу сім'ю найти. Мені попалася така, що оплачуватиме даже моє навчання в коледжі. Ще і зароблятиму 800 доларів у місяць.

Ірина розповідає, найважче для виїзду за кордон оформлювати документи.

— Студентів у посольстві, як терористів, перевіряють, відбитки пальців беруть. Усе вирішує співбесіда з візовим офіцером. Найголовніше, що вони вимагають — знання іноземної мови.

Виїхати на роботу за кордон студенти можуть тільки через міжнародні агентства. Самостійно роботу шукають в Швеції та Данії.

Пропущений рік треба відпрацювати

— Наші найчастіше їздять до Росії та Туреччини. Там гарно розвинута готельна мережа. Тому студенти проходять якісне стажування, — розповідає Ірина Ісенко з Полтавського університету економіки і торгівлі. — Приймаюча сторона оплачує переїзд, проживання, зарплату. Якщо сподобалося працювати у країні, то може перевестися туди навчатися. Ми співпрацюємо з університетами Франції, Латвії та Кіпру.

Студенти з педагогічною освітою їдуть до Америки та Німеччини. Там молодь потрібна для догляду за дітьми.

— Найкраща програма для студентів — "Оу пер". За нею вони їдуть працювати за кордон на рік. На цей час в університеті потрібно взяти академвідпустку. Пропущений рік треба буде відпрацювати, — пояснює Наталія Криницька з педуніверситету.

Студенти з аграрної академії на оплачувану практику їдуть до Швеції та Данії. Це найкращі аграрні країни Європи.

— Популярна для аграріїв ще Австралія. Ось тільки квитки туди коштують 4 тисячі доларів, — каже Олег Горб із Полтавської аграрної академії. — Студенти в основному працюють на фермах. За день роботи мають близько 160 доларів. Найменше їдуть на шість місяців. Найтриваліший термін — рік.

Виїхати за кордон може студент, якому виповнилося 18 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Студенти за кордоном заробляють до тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі