четвер, 13 травня 2010 20:11

Під час ярмарку Сорочинці можуть залишитися без води

Уже місяць вул. Перемоги у Великих Сорочинцях перекрито. Тижнями жителі села не мають води. За останні три місяці тут було стільки поривів, скільки не траплялося за три роки.

Місцеві розповідають, з-під асфальту починає бити вода. Утворюється калюжа. Комунальники у пошуках пориву зривають покриття, риють траншею. Перекопані центральна вулиця села і траса на Гадяч. Автотранспорт пустили в об"їзд. Аби полагодити дороги, потрібно близько 400 тис. грн. Лише на капітальний ремонт магістральних водопроводів треба понад 5 млн грн. Коштів сільрада не має.

— Водогін старий. Клався без проектного обґрунтування. Труба, що лопнула, йде по дорозі з асфальтовим покриттям. Під дорогою тягнеться на півкілометра. Роботи ускладнювало те, що з одного боку лежить дорогий телефонний кабель, з іншого — газова труба, а під водогоном кабель радіомовлення, — пояснює сільський голова Юрій Донченко.

Водопровід збудували 1927 року. Це найстаріший сільський водогін в Україні. Він вичерпав свій ресурс.

— Труба чавунна, її конопатили дідівським методом іще наші прадіди, — пояснює Донченко. Водогін по селу має протяжність 110 км.

Трубу конопатили ще наші прадіди

У Сорочинцях чотири водопроводи. Пориви трапляються на тому, що обслуговує центральну частину села та ярмарок. Під час заходу населений пункт може залишитися без води.

— Торік на ярмарок до мене приїздили гості з Полтави. Що таке прийти після 35-градусної спеки? Кинулися помитися, а води немає, — хитає головою місцева Ірина Пазинич. — Прийшлося їм купувати бутильовану, щоб хоч трохи освіжились. Як будуть люди із ситуації виходити в цьому році — не уявляю.

У селі дві найбільші проблеми — водопостачання та звалище. За 4 км звідси є урочище Салотопка — сільський смітник. Для громади його вистачило б іще на 30 років. Через те, що в Сорочинцях відбувається ярмарок, він переповнений. Місцеві говорять, трапляється, що сміття самозаймається.

— На всіх рівнях вимагають, аби ми тримали марку. Жити комуністичними поглядами на проблеми вже не виходить. Не будуть же 80-річні бабусі перед ярмарком лагодити та фарбувати паркани. Ми дотаційні. Грошей ні на що не маємо, — бідкається сільський голова.

Зараз ви читаєте новину «Під час ярмарку Сорочинці можуть залишитися без води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі