понеділок, 04 липня 2011 06:30

На сільських вулицях ставлять контейнери для сміття

Автор: фото: Микола Марченко
  Жителька  Гоголевого на Шишаччині Олена Дзюба виносить сміття до контейнера. Подібного типу контейнери стоять по вулицях Яресьок
Жителька Гоголевого на Шишаччині Олена Дзюба виносить сміття до контейнера. Подібного типу контейнери стоять по вулицях Яресьок

У Яреськах та Гоголевому на Шишаччині на вулицях установили контейнери для сміття. Збирати відходи в такий спосіб планують із найбільших населених пунктів району. Шишацький — єдиний в області, де почали ставити баки у селах.

— Кілька тижнів тому з'явилися. На колесиках, великі, із кришками. Як десь у Полтаві чи Києві. Для нас, аборигенів, сміттєві контейнери — дивина. У мене сусіди  сміються: живемо в якомусь хуторі, а маємо європейську цивілізацію, — каже жителька Гоголевого. — Хоч до неї привчимося нескоро. Та іншого виходу немає. У нас же музей Гоголя. Приїздять екскурсії. Думаю, поступово люди до порядку привчаться.

Баки почали встановлювати два тижні тому. Місцева влада каже, мусила, бо багато селян вивозили непотріб до лісу чи на береги річок.

—  Шишацький район привабливий із погляду туризму. Та й нам тут жити. А що ж ми залишимо своїм дітям та онукам? — говорить 50-річний Дмитро Заїка, сільський голова Яресьок. — Сільська рада виділила кошти для закупівлі 30 контейнерів для сміття. Ціна одного — 1250 грн. Ще 20 закупило сільгосппідприємство імені Довженка. Придбали мусоровоз. Контейнери поставили по всіх вулицях. Хочемо придбати ще одну машину для вивозу сміття. Закупимо додатково баки і в інші села на території сільради. Зрозуміло, у Гончарі, де всього 18 дворів, не поставимо. Його просто вкрадуть. Туди простіше присилати трактор із причепом.

Відходи з контейнерів вивозять двічі на тиждень. Оплату за послугу визначать на найближчій сесії.

На території Яресьок є 25 контейнерів. Ставлять по два. Людей попросили вкидати в них скло, пластик, поліетилен, тверді побутові відходи. Але несуть мішками все підряд.

Місцеві переказують, раніше траплялося, що сміття в Яреськах викидали з пагорба. Звідти кінорежисер Олександр Довженко, коли приїздив у село, милувався краєвидами.

— Із населених пунктів сміття часто вивозять у лісосмуги, урочища. Якось перешкодити цьому не можемо. Хоча в ліс стали везти рідше. Зараз ми зробили жорсткий контроль, — пояснює головний лісничий області Анатолій Даниленко, 62 роки. —  Несанкціоновані сміттєзвалища ще й вогненебезпечні. У купі повно пластику, хімії, хтось кинув сірника — і ліс почав горіти. Також ці відходи виділяють токсини, якими ми дихаємо. Найкращий варіант — переробка такого сміття. Найбільше несанкціонованих звалищ на прилеглих до Полтави та Кременчука територіях.

В обласній екоінспекції кажуть, останні п'ять років значно погіршилася екологічна ситуація. Це пов'язано із зміною морфологічного складу відходів. У Європі відмовилися від пластику та целофану як пакувального матеріалу. У нас, навпаки, застосовують їх постійно.

У селах області складування твердих побутових відходів відбувається самопливом. Сільські звалища часто ніхто не контролює. Лише подекуди в центрі встановлюють самостійно зварені металеві контейнери. У селі Божківське Полтавського району вздовж центральної вулиці поставили збиті з дощок дерев'яні ящики. Селом їздить кінь, запряжений у воза. Візник зупиняється перед ящиками та вантажить сміття. Тут розташована 29-а виправна колонія. До вивезення непотребу залучають засуджених. Сміття везуть за 3 км од села на звалище.

У селищі Нові Санжари відходи збирають двірники на триколісних велосипедах. Поставили 500 урн. На кожній напис "Дякуємо за чистоту".

На Полтавщині близько 900 звалищ. Із порушеннями експлуатується кожне третє.

Зараз ви читаєте новину «На сільських вулицях ставлять контейнери для сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі