понеділок, 27 лютого 2012 00:00

На роздільному смітті заробили 300 тисяч гривень

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Червонозаводчанка Галина Бихаленко у дворі складає зібрані за два тижні відходи до фірмового мішка підприємства ”Комунсервіс”
Червонозаводчанка Галина Бихаленко у дворі складає зібрані за два тижні відходи до фірмового мішка підприємства ”Комунсервіс”

— У нас отдєльно собирають пластик, бумагу, скло, — розказує 22-річний миргородець Іван Моцак. — Рік звикав окремо викидати. А як втянувся, то на автоматі по кулькам розкладаю.

У Миргороді за рік на роздільному зборі сміття заробили 358 тис. грн. Це перше місто в області, яке з 2006-го почало сортувати непотріб. За 2011 рік у місті зібрали 286 т пластику, скла і паперу.

— Вигідне діло. Грошей можна заробити, — каже миргородець Олександр Онищенко зі "Спецкомунтрансу". — Шість років тому по місту з десяток смітників було. Зараз усе чистенько, контейнерів наставили.

На першу вимогу встановлюють пластикові контейнери біля приватних дворів райцентру. За вивіз сміття люди платять 7 грн на місяць.

— Я показав комунальникам копію паспорта та коду, заяву на встановлення контейнера написав. Вони мені за неділю бак підігнали. Сказали, машина раз на місяць приїжджатиме, — розказує 47-річний Ігор Харченко з Миргорода.

У місті Червонозаводське Лохвицького району сміття збирають у кольорові мішки комунального підприємства "Комунсервіс". Вивозять кожні два тижні.

— Мішки кольорові, бо так зразу видно, хто уклав з нами договір, а хто ні, — розповідає 45-річний Віктор Радько з "Комунсервісу". — За 37 гривень даємо людині 13 фірмових мішків, і сміття регулярно забираємо.

Договір з підприємством уклала десята частина жителів Червонозаводського. Люди за графіком викладають мішки біля дворів. Звідти їх забирає сміттєвоз.

— Плохо, бо сміттєвоз доки приїде, то мєстні собаки той мішок по всій вулиці розтащать, — розказує місцева, не називається. — Та хай хоч так буде. Бо остальні люди увесь мусор по посадкам розвозять.

У Кременчуці сміття роздільно збирають з 2009 року. У місті встановили 429 євроконтейнерів для пластику, скла і паперу. Місцеві бомжі почали їх ламати, бо не могли дістати папір та склотару. Цього року місцева влада планує розмістити кілька білбордів з інструкцією, як правильно сортувати сміття. На роздільному зборі сміття Кременчук цього року заробив 260 тис. грн. 2010-го прибуток був 85 тис. грн.

У Полтаві 2011 року запровадили експеримент з окремим збором пластикових пляшок. По місту поставили жовті ящики з написом "ПЕТ-пляшка".

— У наших людей така культура, що скоро у тих баках лушпиння та прокладки появляться, — каже полтавка 30-річна Ірина. — Це тіки для бомжів пользу зробили. Їм легше бутилки збирати.

Останнім часом полтавці почали замовляти вивезення сміття приватникам.

— Ідуть закази з приватного сєктору, — розказує місцевий підприємець Андрій. — Раньше тільки будівельні остатки забирали. А зараз просять забирати обичний мусор. Людям удобно, бо вони самі контролюють графік. Один виклик обходиться у 100 гривень, можемо вивезти до 10 великих мішків одночасно.

 

На завод немає грошей

На Полтавщині немає жодного сміттєпереробного заводу. 2004 року завод з переробки відходів хотіли збудувати у селі Макухівка під Полтавою. Тодішня влада виділила на підготовку до будівництва 1,5 млн грн. На ці гроші у селі розчистили потрібну для заводу територію.

— Інвесторів знайти не можемо. Було

20-30 людей, які до нас зверталися, та ніхто конкретної пропозиції не зробив, — говорить Олександр Мамай, мер Полтави.

 

Зараз ви читаєте новину «На роздільному смітті заробили 300 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі