понеділок, 12 вересня 2011 07:00

На Полтавщині будують комплекс на 55 тисяч свиней

— Білицьке сільськогосподарське підприємство будувала від першого камінчика. За радянських часів то була картинка. А 2003 року воно стояло мертве. Усе розвалили, худоби не стало. Довго мічтала, щоб комплекс знову відродили. Ось його викупили росіяни, — каже Ольга Киричко, селищна голова Біликів у Кобеляцькому районі.

Цим літом приміщення колишнього тваринницького комплексу викупило підприємство "Бєлгранкорм-Полтавщина". Входить до російського холдингу "БЕЗРК-Бєлгранкорм". Мають мережу ферм, переробних комплексів і магазинів у Росії. Власник — бізнесмен Олександр Орлов. У Біликах планують зробити свинокомплекс.

— Спочатку хотіли курник, но населення Кобеляцького району востало, — продовжує Ольга Киричко. — Деякі переживають, від ферми вонятиме. Тоді кажу людям, як стояли тут бики, було по 320 тонн рідкого навозу. Нікому не воняло. Власники зроблять кілька систем очистки. Село задихатися небуде.

Територія комплексу — 53,7 га. Реконструюють 30 приміщень для тварин. Завезуть 2,5 тис. свиноматок із Данії і Латвії. Планують за рік мати 55 тис. свиней. Оборот м'яса буде 5,5 тис. т у рік. Загальна вартість інвестиційного проекту — $12 млн.

— Трудовий колектив по максимуму набиратимемо з місцевих жителів, — говорить 50-річний Ігор Михайлюк, заступник генерального директора "Бєлгранкорм-Полтавщина". — Усього працюватимуть близько сотні людей. М'ясо продавати хочемо у Полтавському регіоні.

В обласній адміністрації кажуть, прихід такого інвестора в область вигідний полтавцям.

— Менше нашого зерна ітиме за кордон, — говорить Володимир Олійник з управління агропромислового розвитку. — Люди отримають робочі місця. В обласні і місцеві бюджети ітимуть кошти. Які суми, невідомо.

У Біликах буде другий за величиною комплекс на Полтавщині. Найбільший в області збудували у райцентрі Глобине. Там тримають близько 150 тис. свиней.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині будують комплекс на 55 тисяч свиней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі