четвер, 03 червня 2010 18:46

На місці смітника зроблять піщаний кар"єр

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Сільський голова Великих Сорочинців на Миргородщині Юрій Донченко показує місце розташування кар’єру для видобутку піску. Сміття вигорнуть у яму під лісом
Сільський голова Великих Сорочинців на Миргородщині Юрій Донченко показує місце розташування кар’єру для видобутку піску. Сміття вигорнуть у яму під лісом

23-річний житель Кременчука в неділю провалився в кар"єр із видобутку граніту. Пролетів 50 м і зачепився курткою за кам"яний виступ. Глибина кар"єру — близько 250 м, на дві третини він заповнений холодною водою. Двоє альпіністів спустилися, зняли потерпілого і передали на гумовий човен, що його підвели по воді. Чоловік розбив голову, зламав ліву руку і має численні синці на тілі.

— Урятувався чудом. Якби не камінь, у крижаній воді довго не протримався би, — розповідає Валентин Шафорост із Кременчуцького управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — До кар"єру прийшов із товаришем. Сказав, хотіли ловити рибу. Але ми ніде не побачили рибацьких снастей. На вид хлопчина був напідпитку. Кар"єр охороняється, але місцевим то не завада. Перелізають через паркан, ідуть низом рибалити чи купатися, хоч і заборонено. День тому з кар"єру витягли утопленика — вода холодна, судоми звели.

Майже щороку на Полтавщині хтось гине в кар"єрах, здебільшого несанкціонованих, під завалами піску. Подекуди дорили до комунікацій та споруд, і ті можуть обвалитися.


Із настанням тепла кар"єри інтенсивно розробляють, кажуть у державній екологічній інспекції Полтавщини. Контролювати всі немає змоги, бо бракує працівників і транспорту.

— Як у звичайних людей крадуть якісь речі, так і в держави крадуть копалини. А значить, не наповнюються бюджети держави, сільрад, природоохоронних фондів, — розповідає начальник інспекції Сергій Кругляк, 49 років. — Затримуємо одну машину — водій божиться, що це єдина, яку набрав для своїх потреб. А довести, скільки піску вибрав бізнесмен, не можемо — немає таких методик. Обмежуємося адміністративними стягненнями. А вони жалюгідні — 136 гривень. Машина піску коштує 700–800 гривень. У кожному районі й сільській раді є несанкціоновані кар"єри. Там беруть пісок і підприємці, що без усяких дозволів і ліцензій відкривають цегельні заводи.

Цієї весни в селі Терентіївка Полтавського району будівельна компанія розробляла піщаний кар"єр. Вибирала пісок, натомість привозила будівельне сміття. Через засмічення території інспектори подали позов до суду на суму 640 тис. грн.

Штрафи за крадіжку піску зростуть у 500 разів

— Коли ми востаннє були там, працював бульдозер і просто загортав відходи. Думаю, ніхто їх не вивозив, хоча в інспекцію написали, що засмічення усунули. Ця справа ще довго буде в судах. Імовірно, цього року штрафи за крадіжку піску зростуть у 500 разів — готують нові методики штрафних санкцій.


На сесії Миргородської райради ухвалили виділити земельну ділянку під піщаний кар"єр. Пропонують його зробити в урочищі Салотопка неподалік Великих Сорочинців. Надали 0,5 га.

— Ця територія на місці звалища. Там сотні тонн різного сміття, що вивозили після ярмарку. Немає ні коштів, ні техніки, — розповідає керуючий райради Олександр Черниш, 51 рік. — Товариство "Екоресурс" зголосилося за свої кошти вигорнути сміття в яму, що поряд, і впорядкувати територію під кар"єр. Вони матимуть ліцензію на видобуток місцевих копалин і розпочнуть діяльність. Екології не шкодитимуть, не буде проблем із піском для будівельних потреб.

На Миргородщині досі не було жодного легального кар"єру. Кожен брав пісок де міг. За десятки років від несанкціонованого видобутку утворився кар"єр біля звалища. Його ніхто не контролював, пісок вибирали хаотично. Будь-якої миті когось могло засипати.

Місяць тому в стихійному піщаному кар"єрі в селі Андріївка Машівського району під завалом загинув 9-річний хлопець. Він був єдиною дитиною в сім"ї. Мати виховувала його сама.

Торік у селі Макухівка під Полтавою був скандал — з кар"єру навпроти міського звалища бізнесмен незаконно вибирав пісок. Сосни, що росли згори, попадали.

— Ліс самі садили, а лишилося кілька рядів, — розповідає місцева 70-річна Раїса Яківна.

Екологічна інспекція оштрафувала підприємця на 60 тис. грн. Грошей той не сплатив.

Зараз ви читаєте новину «На місці смітника зроблять піщаний кар"єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі