четвер, 04 лютого 2010 18:25

Модифікований крохмаль роблять із натурального

"На упаковках деяких продуктів  з"явилися наклейки "Без ГМО". Але у складі продукту міститься модифікований крохмаль. Чи правомірний такий напис?"

Наталія Бондаренко, м. Гадяч


Модифікований крохмаль — натуральний крохмаль, оброблений задля зміни його властивостей.

— Це може бути фізична, хімічна, біохімічна чи комбінована обробка. Модифіковані крохмалі не належать до генетично модифікованих продуктів, — пояснює Катерина Рожновська з держпідприємства "Полтавастандартметрологія". — Його видозмінюють без втручання в структуру ДНК. А роблять це для отримання різновидів крохмалю із заздалегідь заданими властивостями — в"язкість, желювальна здатність тощо.

У харчовій промисловості модифіковані крохмалі застосовують як згущувачі, стабілізатори, наповнювачі й емульгатори. Ці добавки дозволено використовувати в харчових продуктах.

— Сировиною для модифікованого крохмалю є кукурудзяний, картопляний чи інший крохмаль. Проте є один нюанс. Як сировина для виготовлення крохмалю можуть бути використані генетично модифіковані рослини — картопля, кукурудза. Тоді це повинно бути вказано на маркуванні продукту, — зауважує Катерина Олександрівна. — Якщо ж на етикетці є напис "Без ГМО", то підприємство-виробник повинно мати документи на підтвердження цього.

Зараз ви читаєте новину «Модифікований крохмаль роблять із натурального». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі