четвер, 13 серпня 2009 17:38

Костоправ Микола Касьян лікує лише немовлят

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Син Миколи Касьяна Ян у центрі мануальної терапії вправляє диски пацієнтові. Після курсу лікування він рекомендує хворим масаж та фізичні вправи. Для стрункої постави — щодня 15 хвилин висіти на перекладині
Син Миколи Касьяна Ян у центрі мануальної терапії вправляє диски пацієнтові. Після курсу лікування він рекомендує хворим масаж та фізичні вправи. Для стрункої постави — щодня 15 хвилин висіти на перекладині

Через хворобу народний лікар України, костоправ 72-річний Микола Касьян майже перестав приймати пацієнтів у своєму Центрі мануальної терапії в Кобеляках. Виняток робить для дітей та новонароджених. Решту хворих приймає його всиновлений син Ян.

Біля воріт триповерхової будівлі центру людно. На прийом до Яна Миколайовича потрібно займати чергу з п"ятої ранку. Приймає до 8.00. Потім іде на роботу в травматологію місцевої райлікарні. Після 13.00 знову починає приймати пацієнтів у центрі до останнього хворого.

— Їхати можна без направлення, — переповідає полтавка 62-річна Раїса Федорівна. Прізвища не називає. — Просто ставати в чергу. Попереднього запису немає.

Першими Ян Миколайович приймає пацієнтів, які мешкають у готелі при центрі. Проживання тут коштує 315 грн: 215 грн — за номер, у 100 грн обходиться прийом у лікаря. Минулого року номер коштував до 200 грн. Кімнати "люкс" цьогоріч — від 500 грн.

— Номер зі зручностями в місцевих можна винайняти за 30—50 гривень. Без зручностей — за 15, — каже жінка.

Вартість прийому пацієнти переказують одне одному. Нарікають, минулого року сеанс у Касьянів коштував 30 грн, нині ціна зросла до 50 грн. Гроші кидають у скриньку, яка стоїть у приймальні перед кабінетом лікаря.

— Прийом триває хвилини дві, — переказує полтавка. — Ян Миколайович — приємний чоловік. Простягла йому рентгенівський знімок, а він посміхнувся. Нащо йому знімки, як він руками бачить.

Для покращення стану здоров"я потрібно пройти щонайменше вісім сеансів. Якщо випадок складний, через кілька місяців лікар призначає повторне лікування.

Нащо йому знімки, як він руками бачить

Микола Касьян походить із династії костоправів. У нього три рідні доньки. Знання передав усиновленому синові Яну. Прадід Касьяна в царські часи працював при земській повітовій лікарні костоправом. Дід Андрій лікував до 90 років, а прожив до 105-ти.

— Була в трьох поколінь Касьянів на прийомі, — посміхається Раїса Федорівна. — Дід Миколи Андрійовича приймав у простій селянській хаті. Був красивий дідусь. Високий, статний, із бородою. Мав таку енергетику сильну, як Григорій Распутін.

Жінка каже: перед лікуванням сестри, в якої через аварію був вивих лопатки, помолився до образів. За кілька хвилин поставив лопатку на місце.

— За видужання сестри заплатили на радянські гроші 5 рублів. Не називав суми. Брав, хто скільки дасть. Жалівся, що його побили перед тим цигани та забрали гроші, — пригадує жінка. — Казав, усіх лікує, а дружині, яка має хворі ноги, допомогти не може. Розповідав, що привезли до нього доньку одного міністра. Дівчина мала горб і не росла. Він лікував її три роки,  горб прибрав.

Микола Касьян до будівництва центру приймав у флігелі біля свого будинку. За день управляв кістки майже 800 хворим. Через слабке здоров"я зараз приймає сидячи. Доки Ян Миколайович у відпустці до 17 серпня,  хворих перенаправляють до учня Касьяна Олексія Чигрина, який теж проживає в Кобеляках.

Миколу Касьяна занесли до Книги рекордів Гіннеса

Депутати Кобеляцької райради направили звернення до президента Віктора Ющенка з проханням присвоїти лікареві Миколі Касьяну звання Героя України.

1993 року в Книзі рекордів Гіннеса зробили запис: "Україна. Найбільше костоправних операцій провів народний лікар Микола Касьян. Протягом 1990 року він здійснив управлення дисків хребта 41 тис. 251 хворому".

Започаткована Касьяном методика лікування хребта визнана у світі. Мануальний терапевт лікував поперек космонавтці Валентині Терешковій, своєму кумові-співаку Йосипові Кобзону. Управив три шийні хребці покійній дружині Михайла Горбачова Раїсі.

Центр мануальної терапії в Кобеляках допоміг Касьяну збудувати тодішній голова адміністрації президента України Віктор Медведчук на прохання дружини-журналістки Оксани Марченко.

Зараз ви читаєте новину «Костоправ Микола Касьян лікує лише немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі