четвер, 11 червня 2009 19:45

Кількість пожеж зростатиме з кожним роком

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Бійці протифонтанної служби Спеціалізованої воєнізованої аварійно-рятувальної частини заливають піною змодельовану пожежу через вилив нафтопродуктів на площі до 300 квадратних метрів
Бійці протифонтанної служби Спеціалізованої воєнізованої аварійно-рятувальної частини заливають піною змодельовану пожежу через вилив нафтопродуктів на площі до 300 квадратних метрів

Тетяна Хлібна з селища Опішня Зіньківського району з чоловіком та сином Віталієм, якому рік і 10 місяців, прийшли минулого четверга подивитися на командно-штабні навчання еменесників. Їх влаштували на полігоні газопромислового управління "Полтавагазвидобування" під Опішнею. Бійці Спеціалізованої воєнізованої аварійно-рятувальної частини з Полтави показували, як гаситимуть пожежу на газовій свердловині та при витоку нафтопродуктів.

— Прошлий год теж сюди приходили, — каже Тетяна. — Віталіку ще року не виповнилося, він розплакався, бо було шумно. Тоді порошком усіх обсипало, яким пожар гасять, бо вітер у наш бік подув. Дихати важко стало. А цього року йому інтересно, бо техніки багато.

На огородженому червоною стрічкою майданчику стоїть пожежна техніка. За обмежувальними знаками вздовж дороги зібралися жителі сусідніх сіл, дехто приїхав із Полтави.

Еменесники моделюють виникнення пожежі через вилив нафтопродуктів на великій площі. У вириту воронку підведений газ. Його вмикають, і рятувальники намагаються підпалити, кидаючи факели. Вогонь не спалахує.

— О, пішла двіжуха. Тільки шось у них не загорається, — коментує в натовпі чоловік років 40.

У воронку кидають два факели одночасно.

— Уже по два кидають. Щас як довбоне! — каже.

Газ спалахує, за пару хвилин рятувальники заливають його піною.

Далі моделюють пожежу на газоконденсатній свердловині. Гасять її кількома способами — відривають полум"я палаючого фонтану струменями води, газо-водяної суміші, засипають вогнегасним порошком, стріляють по ньому з пожежного танка.

Останні роки в Полтавській області пожежі на газових свердловинах не виникали.

— Із 2004-го, тьху-тьху, не було, — каже начальник пожежної частини з охорони Тимофіївського газоконденсатного родовища Василь Губський. — А то бувало, по два фонтани на рік гасили. Остання пожежа була в Гадяцькому районі біля села Ціпки через крадіжку газоконденсату. Гасили шість суток. Після того газовики посилили охорону. До того по газоконденсат ходили бабушки з відрами, возами набирали. Лазив там хто попало.

Біля майданчика для навчань вишикувалися еменесники. Вони перемовляються між собою. Один каже:

— Це все показуха. Тут усе прораховано. У реальній ситуації набагато складніше. Неможливо предугадать, як поведуть себе люди, техніка.

Директор Департаменту цивільного захисту Василь Квашук не сказав, скільки коштують такі навчання, але заявив, що вони необхідні:

— Навчання ці досить затратні. Щоб їх провести, задіяли матеріальні ресурси всієї області. Але без них ми не зможемо справлятися з непередбачувальними ситуаціями. З кожним роком все теплішає, значить, кількість пожеж зростатиме.

Командно-штабні навчання працівників цивільного захисту Полтавщини тривали п"ять днів. Діяльність Кременчуцької районної ланки заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій Володимир Антонець оцінив на "добре", власне Полтавської та області в цілому — на"задовільно".

Зараз ви читаєте новину «Кількість пожеж зростатиме з кожним роком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі