четвер, 23 вересня 2010 17:57

Хрести та дорожні люки більше не крадуть

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Миргородець Олексій Фесенко велосипедом привіз металобрухт на прийомний пункт ”Ніка”. Склав на ваги і чекає приймальника
Миргородець Олексій Фесенко велосипедом привіз металобрухт на прийомний пункт ”Ніка”. Склав на ваги і чекає приймальника

— Коли був бум на металобрухт, у місті функціонували до десятка прийомних пунктів. Люди крали люки, кабелі, і все здавали. Тепер лишилися три пункти. Які не дотримуються законодавства, позбавляємо ліцензії. Якби з"явився нелегальний, знали б. Миргород — велике село, — пояснює Володимир Гречаний, 32 роки, заступник начальника дільничних інспекторів Миргородського міськрайвідділу міліції.

У міліції розповідають, нещодавно затримали легкову машину із причепом. Серед брухту — чавунні батареї. Їх викрали з колишньої школи села Остапівка Миргородського району.

— Ось нещодавно їздив "москвич" із причепом. У машині двоє циган. По вулиці сигналять, біля дворів зупиняються і питають, чи немає металолому, — розповідає жителька села Перегонівка Кобеляцького району, не називається. — Потім завернули до яру. Туди люди скидають гілля, діряві бочки, відра, кукурудзиння, навіть старі металічні кроваті кидали. Свалці понад 40 років. Цигани поїхали, а хвилин за 10 як загуде, завирує полум"я. Мабуть, рішили спалити сміття, щоб вибрати металолом. Над селом чорний стовп диму. Щастя, швидко приїхали пожежники. А так могли зайнятися хати.

В області чорний метал приймають за 1–1,8 грн/кг, мідь — по 35 грн, алюміній — за 6 грн.

— По звалках, лісосмугах збираю жерсть, консервні банки, дещицю. Це мєлоч. Не те, що раніше було. На пустирі біля старого арматурного заводу люди днювали й ночували. Туди викидали латунні чушки, ніби відходи. Дехто на них машини собі заробив, — розповідає миргородець 64-річний Олексій Фесенко на металобазі "Ніка" біля авіамістечка в Миргороді.

Тепер спилюють огорожі

Із серпня правоохоронці області викрили 227 злочинів, пов"язаних із незаконним використанням і обігом металу. До суду направили 29 кримінальних справ. 4 підприємства лишили ліцензій.

— По всій області є нелегальні пункти прийому металобрухту, — говорить Юрій Сулаєв з обласної міліції. — За останні півроку не крадуть хрести на цвинтарях. Бояться, бо всі пункти часто перевіряємо. Найбільше випадків вандалізму було в Лубенському районі. Хлопці спилювали хрести і здавали на металобрухт. Тепер спилюють огорожі. Дорожні люки практично не крадуть.

За незаконну діяльність із металобрухтом штрафують — від 1,7 тис. грн до 8,5 тис. За повторне притягнення — від 8,5 тис. грн до 17 тис. або обмеження волі до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Хрести та дорожні люки більше не крадуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі