четвер, 02 липня 2009 17:29

Хати-мазанки здаватимуть по 200 гривень за добу

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Керуючий будівельними роботами в готельно-етнографічному комплексі у Великих Сорочинцях на Миргородщині Олександр Литовка (ліворуч) і сільський голова Юрій Донченко біля криниці-журавля на одній з уже збудованих садиб
Керуючий будівельними роботами в готельно-етнографічному комплексі у Великих Сорочинцях на Миргородщині Олександр Литовка (ліворуч) і сільський голова Юрій Донченко біля криниці-журавля на одній з уже збудованих садиб

У Великих Сорочинцях на Миргородщині кожного серпня відбувається найбільший в Україні ярмарок. Там створюють готельно-етнографічний комплекс. Уже збудували три хати-мазанки. Планують звести ще 17.

Комплекс розмістили між Спасо-Преображенською церквою і краєзнавчим музеєм. Керівник компанії "Хімпромсоюз" із Сімферополя 54-річний Віталій Петрусевич викупив у місцевих чотири двори. Решту землі орендував у сільради на 49 років.

Двір огороджений плетеним тином із перелазом. Усі будівлі криті очеретом.

— Очерет місцевий. Є своя технологія заготівлі. Жати його потрібно в січні, щоб вистоявся. Треба, щоб його обтріпали вітри, виморозили морози, — розповідає місцевий житель Олександр Литовка, 44 роки. Він троюрідний брат Петрусевича, керує будівельними та опоряджувальними роботами.

У дворі криниця-журавель. Поряд велика альтанка. Із неї відкривається краєвид на річку Псел. У центрі альтанки великий дубовий стіл. По боках дерев"яні лави. У кутку альтанки піч із двома отворами — для приготування шашликів і для випікання пирогів чи приготування борщу. До пляжу веде стежка, викладена із пиляних кругляків дуба.

Усередині хати дві кімнати з дерев"яними ліжками.

Піч топиться, але дим іде в приміщення

— Дивися, яка краса, який цікавий інтер"єр! Хвилину, зараз сфотографую. Це, мабуть, шафа для посуду, напевне, дореволюційного виготовлення. А скриня! Їй уже перевалило за сотню, — захоплено говорить, звертаючись до подруги, 25-річна Юлія Кущенко. Вона приїхала з Донецька на кілька днів у гості до знайомих у село.

В іншій кімнаті — мисник, дерев"яний стіл і лава. На стіні висить великий тканий килим. Йому щонайменше 200 років. У ще одній кімнаті — туалет і душ. Є кухня із піччю, яка працює. У хаті є газове опалення. Освітлення електричне, але стилізоване під гасові лампи. Проводку сховали в стіні.

— Будівельники закінчують внутрішні роботи в корчмі. Звели цегляну піч. У ній перед відвідувачами пектимуть пироги, смажитимуть ковбаси, варитимуть різні страви. Представлять усю українську кухню, — пояснює Литовка.

Біля корчми закінчують зводити баню.

— Це руська баня. А ще одну поставимо на березі річки. То буде баня по-чорному. Там своя технологія. Піч топиться, але дим не виходить по димоходу, а йде в приміщення. Чадний газ убиває всі мікроби в кімнаті, — пояснює Литовка. — Її провітрюють. Залишається якась частка цього газу, і охочі баняться. Така баня корисна для здоров"я. Після бані можна зразу в річку чи в ополонку, коли це зимою.

Будинки здаватимуть по 200 грн за добу. Нині в комплексі працюють 10 місцевих жителів.

Зараз ви читаєте новину «Хати-мазанки здаватимуть по 200 гривень за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі