четвер, 22 жовтня 2009 17:44

Гроші за оренду землі отримав кожен п"ятий

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Із власниками земельних паїв орендарі за цей рік поки що розрахувалися тільки на 60%. Лише п"ятій частині платять грошима. Решта беруть зерном, продуктами чи орють городи за рахунок оренди паю.

Збіжжя селянам часто дають за завищеними цінами, тож вони отримують меншу його кількість. Скажімо, тиждень тому ціна тонни пшениці при розрахунку оренди в середньому по Кобеляцькому району становила 650 грн, а в Зіньківському та Машівському — 1 тис. грн.

— По всіх видах культур, крім ріпаку, буквально за останній тиждень-два пішли ціни вгору. Пшениця навіть шостого класу наближається до 1 тисячі гривень за тонну, кукурудза — перевалює за 1100, — говорить Олександр Сень, начальник обласного Головного управління агропромислового розвитку.

Це означає, що більшу вигоду з підняття цін матимуть аграрії. Натомість власники паїв надалі втрачатимуть. Тож, якщо брати орендну плату зерном, слід це робити вже тепер.

— Вартість пшениці й ячменю на 200–300 гривень завищують у Лохвицькому, Новосанжарському, Оржицькому, Полтавському, Семенівському, Хорольському, Чорнухинському і Шишацькому районах, — каже Олександр Шило, 46 років, заступник начальника обласного Головного управління Держкомзему. — Аналіз розрахунків показує, що все більше господарств орендну плату віддають грошима. Звісно, є боржники. Але загалом, розраховуються. Скажімо, торік орендну плату згідно з договорами навіть переплатили — 104 відсотки.

72-річна Галина Козіна із села Мозоліївка Глобинського району має земельний пай в агрофірмі "Вересень" у Погребах. Їй мали дати 1,5 т зерна — 500 кг ячменю, по стільки ж пшениці та кукурудзи.

— Мені зручніше отримати гроші й купити зерно десь ближче, щоб не перевозити його тричі. Від нас до Погребів 31 кілометр, — розказує Галина Костянтинівна. — Зерно можна купити в нас у селі чи на ринку в Градизьку. За пай обіцяли 1070 гривень. Та поки що не чуть, там складені списки таких, як я. Моя черга ще не прийшла. Казали, до Нового року гроші віддадуть. Переживаю, бо договір на пай із 1 січня закінчується, тоді треба буде заключать новий. Мені один чоловік у Погребах казав, давай я куплю зерно, так дешевше ж — давав 750 гривень. Тоді я програю в грошах.

Сільгосппідприємство ім. Іваненка в Петрівцях на Миргородщині — державне. Тож землі там не розпайовували.

— Люди від землі ніяких дивідендів не мають. Дали працюючим по 300 кілограмів зерна як благодійну допомогу, — розповідає місцевий житель Володимир Гнатюк. — Ми вже провели не одні збори. Створили спілку співвласників майна. У нас проблема із розпаюванням землі стоїть давно. Зараз це питання вже зрушилося з місця. Розроблено проект рішення Кабміну про роздержавлення.

За пай обіцяли 1070 гривень

По багатьох селах Миргородщини землю орендують підприємства "УкрЛатАгро" та "Агротех-Гарантія".

— Дивіденди виплачують грошима. Людям навіть розвозять по домівках, — каже Людмила Москаленко із Клюшниківки. — Платять чесно, три відсотки від оціночної вартості землі. Дехто із пайовиків частково брав продуктами. Тому отримали трохи менше. Нарікань на оплату за паї немає.



Цифри


350 418 людей, тобто кожен четвертий житель області, мають земельні паї на Полтавщині.


99 відсотків державних актів виготовили на право власності на земельну частку. Їх не забрали ще майже 5,7 тис. людей. 4,6 тис. із них — померли. Якщо немає спадкоємців, то цю землю може забрати сільрада. Із цих земель запасу кожен громадянин може взяти собі безкоштовно до 2 га для ведення особистого селянського господарства, оформити документи на право власності на ділянку. Землю для ведення особистого селянського господарства, на відміну від паїв, можна законно продавати.


346 земельних паїв законно продали, коли із 1 по 12 січня 2007 року не діяв мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Таке "вікно" за всі роки було тільки одне. Мораторій на продаж паїв діє до 1 січня 2010 року.


40 тисяч гривень у середньому коштує один земельний пай. В інших країнах світу за нього дали б $100 тис.


1334 гривень у середньому платять орендарі за один земельний пай. За 1 га у середньому по області дають 355 грн.


3 відсотки мінімум від оціночної вартості землі мають платити за оренду паю. Затверджена в 1998-му нормативна грошова оцінка 1 га землі сільськогосподарського призначення на Полтавщині становить 3075 грн. Щороку через інфляцію цю цифру індексують. Тепер коефіцієнт становить 3,022. Тож на сьогодні оціночна вартість гектара ріллі складає 9292,65 грн. 3% від неї — це 278,78 грн. Щонайменше стільки мають платити за оренду 1 га паю.

Зараз ви читаєте новину «Гроші за оренду землі отримав кожен п"ятий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі