четвер, 12 березня 2009 18:26

До ломбардів несуть золото та побутову техніку

Через економічну кризу більшість банків відмовляються давати грошові позики. Натомість зріс попит на послуги ломбардів. Тут можна заставити речі та швидко отримати гроші.

— Уже четвертий місяць безробітний. У п"ятницю святкуємо десятиліття доньки Ані, а грошей катма, — бідкається чоловік років за 30, не називається. Він приніс до ломбарду "Донкредит" у Миргороді золоту каблучку завважки близько 4 г. Заклав на місяць за 345 грн.

— Не один клієнт приходив і казав: ми не можемо зняти гроші в банку. Лише за вчора прийняли більше 20 людей, — говорить працівниця ломбарду 27-річна Яна Кравчун.

Два тижні тому в Миргороді відкрили ломбард по вул. Гоголя біля магазину "Гуллівер". Там комісійні на золоті вироби вищі, ніж у "Донкредиті".

Клієнти ломбардів у Кременчуці — переважно люди середнього достатку. Заможних одиниці.

— Приходять, коли треба перебитися від авансу до зарплати. Нещодавно була жінка, якій треба грошей на пологи, — кажуть у ломбарді "Україна". — Питають, де знаходяться банки, щоб віддати у заставу квартиру, машину. Раніше це траплялося дуже рідко.

У ломбарді "Скарбничка" у черзі стоять п"ять людей. Хочуть здати золото.

— Уже несемо не тільки золото, а й побутову техніку, — каже кременчужанка Світлана Салтанович, 30 років. — У січні ноутбук здали за 800 гривень, хоча його реальна ціна — п"ять тисяч. Будуть гроші, тоді заберемо.

Ломбард "Дорофєєв і компанія" за день відвідало понад 20 клієнтів. Пенсіонерка у світлому пальті принесла два зубні протези. Прийшла сюди просто зі стоматполіклініки. Їх ціна — 161 грн за грам.

Невикуплене золото передаємо на переплавку

— Невикуплених речей стало більше на 15 відсотків, — зазначають у ломбарді "ОМКВ і  компанія" у Лубнах. — Ми кредитна установа, а через кризу виходить, що займаємося скупкою речей. Невикуплене золото передаємо на переплавку. Техніку під заставу рідко приносять в упаковці та з гарантією. Буває, що мобільний телефон набрид — людина його приносить у ломбард. Видаємо позику, а вона йде та купує новішу модель.

Техніку, яку здають у регіонах, не реалізовують. Її можна придбати в головних офісах мережі ломбардів у Києві.

У Полтаві ажіотажу на послуги ломбардів немає. Приймають від населення здебільшого золото та інші коштовності. Побутову техніку беруть із документами та гарантією. Мобільні телефони — лише найновіших моделей. Вагу дорогоцінних металів рахують без каміння та бруду. Переважно ломбарди пропонують 50% оціночної вартості товару. Максимальний термін позики — місяць. Щодня за послугу набігає відсоток комісійних. Окремі ломбарди пропонують п"ять пільгових діб — на викуп застави. За цей час людина може переукласти угоду з ломбардом. Якщо цього не робить, заставне майно переходить у власність ломбарду. Що більший термін застави, то меншу суму позики отримає клієнт.

За тижневу заставу 1 грама золота 585-ї проби можна отримати 101 грн, за 1 грам золота 800-ї проби дають у середньому 138 грн.

Щоб скористатися послугою ломбарду, треба мати паспорт та ідентифікаційний код.

Зараз ви читаєте новину «До ломбардів несуть золото та побутову техніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі