четвер, 06 серпня 2009 17:51

Чи вмієте ви надавати першу медичну допомогу?

Ольга, 36 років, Лубни

— Ні. Більшість людей бояться це робити. Якщо хтось лежить на вулиці — обходять. Думають, що п"яний валяється. Хіба "швидку" викличуть.

Масаж серця не вмію робити. Ніде ж не вчать. Хіба в школі, але це вже давно було. Це ж серйозна справа. Треба знати, що і як, аби грудну клітку не проламати чи легені не порвати. Я б побоялася таке робити.  Мені раз теж надали допомогу. Непритомну з дороги згребли. Я з велосипеда впала на швидкості. Поклали на дорогу та викликали "швидку".

Василь Пилипенко, 59 років, Полтава

— Мені допомогу надавали. Раз упав, голову пробив. Добре, що їхала швидка допомога та відразу й підібрали. Я вмію надавати допомогу. Витягав утопаючого чоловіка. Штучне дихання можу трошки зробити. В армії служив — то в курсє дєла. Як дівчинка молода — можу воздуху дати.

На вулиці до лежачих людей завжди підходжу. Але в основному п"яні попадаються. То я його на бік перевертаю. Хай собі хропить. Треба, щоб кожен умів щось робити. Щоб не обходили людину в біді.

Віра Михайлівна, 74 роки, Полтава

— Як бачу, що людина лежить, — зразу таблєтки предлагаю від серця. "Реніт" дуже хороші, якщо дихання сильне — заспокоює. Буває, підніму людину. Завжди ношу з собою водичку. Ніколи мимо не проходжу. Колись сама впала на вулиці, то підняли мене, лице витерли. Є хороші люди. На Леваді бачила раз лежав парєнь молодий п"яний. Ніхто до нього навіть не підійшов. Усі минали. Я по щоках поляпала, розтерла обличчя. Він трохи й ожив.

Люди не те що не вміють допомогу надавати, а не хочуть.

Зараз ви читаєте новину «Чи вмієте ви надавати першу медичну допомогу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі