четвер, 09 липня 2009 21:16

Через спеку в ставку подохла риба

У ставку в селі Михайлівка Великобагачанського району загинуло багато риби.

— Від нестачі кисню у водоймі та тривалої спеки першими постраждали щуки, — підсумовує місцевий рибалка-любитель 55-річний Анатолій Костенко. — Гляньте, скільки їх під берегом. Та найбільше загиблих щук можна побачити коло круглого шлюзу-регулятора. Якщо для ставка не знайдеться справжнього господаря, то невдовзі й жаби виздихають.

Формально господар у сільської водойми розміром 13,5 га є. Про це свідчить договір, укладений між Великобагачанською райдержадміністрацією та жителем Миргорода Олегом Радченком, 40 років. Документ датований 2 червням 2006-го. В ньому зазначено, орендар зобов"язаний навести належний порядок на прибережжі, обладнати кілька пляжів, регулярно зариблювати водойму мальком, підгодовувати рибу тощо.

— Жодного з переліченого не виконано, — каже сільський голова Микола Голубенко, 61 рік. — Восени 2006-го люди орендаря пошкодили шлюз-регулятор. Випустили зі ставка майже всю рибу, виловили її. Після цього їх ніхто не бачив. За кошти сільської ради довелося ремонтувати так званий "монах". З горем пополам домоглися, аби набрався попередній рівень у водоймі.

Протягом трьох років орендареві надсилали листи з юридичного відділу райдержадміністрації. Всі вони повернулися назад. У травні Олег Радченко з"явився у сільраді, просив дозволу випустити воду зі ставка. Запевнив, що почне виконувати вимоги договору. Спускати воду йому не дозволили. Тим більше, що був період нересту риби. Розірвати угоду оренди хочуть у суді.

Ставок нині цвіте. Вода в ньому смердюча, береги усіяні різним мотлохом і сміттям.

Зараз ви читаєте новину «Через спеку в ставку подохла риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі