середа, 29 червня 2011 06:30

Баклажани на Полтавщині вирощують турки

— Овочі везу з Нових Санжар. Усе соковите, якісне, без хімії, — хвалиться продавець на центральному ринку Полтави 26-річна Оксана Данилишина.

В овочевому павільйоні торговці стоять у кілька рядів. У проходах між ятками тиснява. До кожного продавця стоять троє-четверо покупців. Найбільше купують картоплі, помідорів, огірків. Літня жінка на вільній ятці кладе пакет з огірками в сумку.

— Завжди сама вибираю овочі, — каже. — Огірки повинні бути ярко-зеленими, негіркими. У магазині ніколи не беру. Там вони з виду гарні, а всередині одна вода. Видно, що хімія.

Продавці з центрального ринку кажуть, овочі везуть із Херсона, Запоріжжя, Дніпропетровська, Нових Санжар, Миколаєва, Кобеляків, Орлика, Котельви. Імпортних мало.

— Огірки, помідори, картопля — все з Херсона, — розповідає огрядна продавщиця. Не називається. — Там гарний клімат, умови вирощування, є великі теплиці. Перець у нас полтавський — із Кобеляк, Нових Санжар, Орлика. Усі овочі якісні, є документ на торгівлю.

На базарі немає українських баклажанів. Продаються привезені з Туреччини та Голландії. У ринковій лабораторії говорять, імпортні овочі повинні мати сертифікат відповідності.

— Такий дають за кордоном, — розказує Алла Охріменко, ветеринарний лікар. — Потім овочі досліджують в Україні. З-за кордону переважно везуть баклажани. Решта городини українська, її невигідно везти здалеку, бо втратить товарний вид.

У селі Глинське Зіньківського району громада переселенців турків-месхетинців вирощує овочі. Найбільше садять перцю. Рустам Карімов із села каже, в їхніх теплицях ростуть і баклажани.

— У серпні вони будуть на базарах, — говорить. — У Полтаві майже весь перець на ятках наш. Продавали б у місті й огірки, але їх повністю розкуповують районні магазини. Овочі у нас високої якості, хімії практично не використовуємо.

У Гадячі торгують овочами, закупленими в Полтаві, частину везуть з Херсона. Багато хто продає вирощене на власних городах. 42-річний Володимир Будник каже, овочівництвом зайнявся 13 років тому.

— Кожного року купую насіння в Києві на 4 тисячі гривень, ще 5–6 тисяч іде на плівку для покриття. Взимку сію насіння в стаканчики. Коли настає весна, огірки висаджую в теплиці, редиску й капусту під агроволокно. Хімії не використовую. Викопав невеликий ставок для поливу городини. Мої овочі можна давати навіть маленьким дітям. Від інших городину можна відрізнити за кращим смаком. Їх і розкуповують швидко, до десятої ранку все продаю. Кожного дня спродую мішків сім капусти і п'ять-шість огірків.

На ринки Миргорода огірки, помідори і капусту везуть із села Орлик Кобеляцького району та півдня України. Картоплю, кабачки, часник та цибулю — з Херсона.

— Овочі беру тільки зі свіжого привозу, хай вони й дорожчі, — розповідає миргородка Ольга Власенко. — Пам'ятаю, торік у сезон овочі вдвічі подешевшали, а зараз як були, так і є. Капуста й огірки тільки на кілька гривень упали в ціні.

Продавці кажуть, через подорожчання пального та вартості перевезень великого здешевлення овочів цього року не буде.

Зараз ви читаєте новину «Баклажани на Полтавщині вирощують турки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі