понеділок, 23 січня 2012 06:45

"Як немає зв'язків, довідку про смерть не дадуть"

— Бабусі не стало 31 грудня. Мала цілий букет болячок. Із серпня не вставала з ліжка. Постійно з рідних хтось був біля неї. Коли померла, викликали міліцію, щоб зафіксували факт. Отут почався дурдом, згадувати противно, — розповідає полтавка 29-річна Тетяна.

З міліції приїхали за 20 хвилин, — продовжує. — Кажуть, направляємо тіло на розтин. Ми того дня хотіли бабусю поховати. Вона за життя приказувала, щоб зі своєї хати несли на кладовище і не різали. За два дні до смерті вдома був лікар, написав у медичній картці, що стан здоров'я бабусі погіршується. Міліціонери вперлися, тільки на вскритіє. Казали, може, ви бабушку задушили. Слідчий видав: "У мене розпорядження начальника давати справки тільки на розтин". Як поскандалила у районному відділенні міліції, довідку про смерть зразу знайшли. А до наших сусідів міліціонери навіть їхати не хотіли, казали, бензину немає, дайте 200 гривень, тоді будемо. Як немає у людини зв'язків, довідку про смерть просто не дадуть.

За новими правилами, якщо людина помирає вдома, до неї приїздять швидка допомога або дільничний лікар, працівники міліції, прокуратури, судмедексперти. Оглядають тіло. Тільки працівники міліції визначають, робити розтин чи ні. Він коштує близько 400 грн.

— Знайома розказувала, помер недавно дід, учасник бойових дій. Хворів давно, мав два інсульти. Міліція приїхала, направляє на вскритіє. Підняли на ноги всіх знайомих, щоб без зайвої мороки поховати старого, — розповідає Олександр Володимирович. Прізвище не називає. — Працюю у ритуальному бізнесі. Знаю, все місто поголовно направляють на розтини. Онкохворий, старий — байдуже. Міський морг стоїть порожній. Раніше за місяць туди привозили близько сотні покійників, а тепер одиниці.

У новому наказі прописано, для проведення судово-медичного дослідження не повинні направляти тіла людей до 50 років, які померли вдома, раніше стояли на диспансерному обліку, за місяць до смерті відвідували лікаря, на тілі яких немає ознак насильницької смерті.

У міліції кажуть, нарікання полтавців безпідставні.

— Кожен виклик реєструємо у журналі заяв та повідомлень про злочин. Так вимагає закон. На місці наші працівники складають схему і відповідний протокол, допитують рідних. Навіть якщо літня людина довго хворіла та померла вдома, потрібно перевірити, чи не було насильницької смерті. Можливо, її рідні хотіли отримати якесь майно, — пояснює Юрій Сулаєв з Полтавської обласної міліції. — Бензину у нас вистачає. Якщо з'ясуємо, хто просить у людей гроші, звільнимо.

За похорони виставляють рахунки по 10 тисяч гривень

— Знайомі з Крутого Берега недавно хоронили родича. Тільки помер, за пару годин приїхали з ритуального бюро, що на Юріївці. Вони ж нікуди не дзвонили, крім міліції та "швидкої".

Пообіцяли самі все зробити. Попросили 200 гривень, щоб ускорити вскритіє, — розповідає полтавець Володимир. — Добре знаю цих хлопців, боюся їх. Поводяться внаглу. Їх "кришують" з міліції. Бачать, чим простіша сім'я, більше можна розвести на гроші. Не попереджають, і за похорони виставляють рахунки по 10 тис. грн. Рідня тоді в шоці.

Щоб поховати людину в Полтаві, потрібно щонайменше 1,5 тис. грн.

— Наше бюро надає всі ритуальні послуги. Люди звертаються самі, а не навпаки, — каже Максим з бюро ритуальних послуг у мікрорайоні Юріївка в Полтаві.

 

Зараз ви читаєте новину «"Як немає зв'язків, довідку про смерть не дадуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі