вівторок, 13 жовтня 2009 08:12

Порошенко очолив міністерство закордонних справ

 

Голову Наглядової ради Нацбанку 44-річного Петра Порошенка минулої п"ятниці призначили міністром закордонних справ. Посада керівника МЗС була вакантною півроку.

Петро Олексійович приходив до парламенту кілька днів поспіль. Сидів у гостьовій ложі. Між собою депутати перемовлялися, що перед голосуванням Порошенко і його друг, керівник фракції НУ-НС Микола Мартиненко, умовляли голову Верховної Ради Володимира Литвина поставити в порядок денний призначення міністра закордонних справ.

Під час голосування минулої п"ятниці представники коаліції бігають по залу і тиснуть кнопки за себе і за колег. Депутати від опозиції сидять спокійно. Дехто виходить із зали, інші читають газети. Порошенко нервово поглядає на табло. Нарешті висвітлюється результати голосування: 240 голосів "за". Кандидатуру Порошенка підтримують 151 "бютівець", 63 "нунсівці", 20 "литвинівців", комуніст Олександр Ткаченко, Василь Грицак із Партії регіонів та четверо позафракційних депутатів.

— Петру Олексійовичу вдалося домовитися з ким треба, — каже "регіонал" Леонід Кожара, 46 років. — Але після президентських виборів скоріше за все буде нова коаліція й новий міністр МЗС. Порошенку буде важко втриматися на посаді. Хоча все залежить від його вміння домовлятися.

— Якщо Порошенко не має достатніх дипломатичних навиків, то це буде компенсовано за рахунок його політичного досвіду. Він людина-політик, а політика тісно пов"язана з дипломатією, — каже екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко, 71 рік.

Кум президента ворогував із прем"єркою

1989 року Петро Порошенко закінчив факультет міжнародних відносин Київського університету ім. Т. Шевченка. Політичну кар"єру починав із Соціал-демократичної партії (об"єднаної). Потім створив партію "Солідарність", яка 2001-го увійшла до виборчого блоку Віктора Ющенка. Був одним із наближених до президента, став його кумом. 2005 року отримав посаду секретаря Ради нацбезпеки й оборони.

Після помаранчевої революції прогнозували, що Порошенко може очолити уряд. Але прем"єром стала Юлія Тимошенко. Між обома політиками почалася ворожнеча. У результаті обох Ющенко відправив у відставку. До 2007-го Порошенко був у тіні. Аж доки не очолив Наглядову раду Нацбанку.

Він володіє кондитерською корпорацією "Рошен", до якої входять шість підприємств в Україні та одне в Росії. У його власності завод, який випускає мікроавтобуси "Богдан". Також Порошенко є власником телеканала "5 канал".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко очолив міністерство закордонних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути