четвер, 14 квітня 2011 16:30

Жванія хоче 1% голосів, аби торгуватись?

Жванія хоче 1% голосів, аби торгуватись?

В разі парламентських виборів народний депутат Давид Жванія зі своїми політичними проектами не подолає сьогодні і 1%.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив заступник директора Агенства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький.

"Жванія зі своїми проектами зараз не може набрати і 1%", - зазначив Голобуцький, коментуючи пропозицію Жванії зменшити прохідний бар'єр для партій до 1%.

За словами експерта, 1% голосів дорівнює двом мажоритарним округам. Він наголосив, що бажання деяких політиків зменшити прохідний бар'єр викликаний тим, що 1% набрати набагато простіше, ніж 3-4%.

"Саме тоді з'являються ось такі політики і проекти, які готові набрати мінімум відсотків", - додав політолог.

Голобуцький пояснив, що низький прохідний відсоток дозволить дрібним партіям вести торги із великими політсилами ще до початку виборів.

"По-перше, вони можуть торгуватись із великими партіями ще до виборів. Реально у нас є дуже багато політичних проектів, які можуть відібрати 1-1,5% за рахунок реклами, наприклад, або якогось більш-менш яскравого політика, який перебуває на чолі дрібної партії", - підкреслив експерт.

Крім того, на його думку, бажання зменшення прохідного бар'єру продиктовано особистими амбіціями окремих політичних діячів.

"По-друге, одна справа, коли ти один із членів політичної партії, і зовсім інша, коли ти її очолюєш. За низького прохідного бар'єру ти фактично самостійно управляєш хай навіть 5-6 депутатами", - підсумував Голобуцький.

Нагадаємо, народний депутат від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Давид Жванія запропонував для політичних сил знизити прохідний бар'єр в парламент із 3% до 1%.

Зараз ви читаєте новину «Жванія хоче 1% голосів, аби торгуватись?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі