понеділок, 09 жовтня 2023 23:17

Журналісти знайшли в колишньої судді Верховного суду України російський паспорт

Журналісти знайшли в колишньої судді Верховного суду України російський паспорт
У екссудді Верховного суду Валентини Симоненко знайшли російський паспорт. Фото: Схеми

В української екссудді Верховного суду Валентини Сімоненко був російський паспорт. Вона стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року.

Громадянство вона отримала згідно із законом, в якому зазначено, що особа, член подружжя якої або родич, або батьки мають російське громадянство, розповідають журналісти проєкту "Схеми" від Радіо Свобода.

Наразі паспорт значиться "недійсним у зв'язку із закінченням строку його дії".

На момент отримання громадянства РФ Сімоненко вже працювала суддею в Апеляційному суді Севастополя у Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойського внесли у російський "реєстр" терористів і екстремістів

Згідно із витягом, паспорт громадянки РФ на ім'я Валентини Смірнової видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що розташована у Ростовській області. В базах даних витоку мешканців РФ вказано, що станом на 2015 та 2017 роки Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні. У базі є дані її російського паспорта.

Це може свідчити про те, що Валентина Сімоненко не виходила з громадянства РФ, адже відповідно до указу президента Росії від 14 листопада 2002 року для цього необхідно подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання. Що суддя, відповідно до витоку з російських баз даних, вірогідно, не зробила.

У коментарі "Схемам" суддя Сімоненко заперечила, що отримувала російське громадянство. Проте визнала, що їздила до Ростовської області, де на той момент проживали батьки її чоловіка.

Суддя підтвердила, що з квітня 2023 року отримує довічне грошове утримання у розмірі близько 200 тисяч гривень на місяць. І це попри її поїздки в окупований Крим та зв'язки з місцевою окупаційною владою.

У липні журналісти "Радіо Свобода" повідомили, що виявили у судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової паспорт Російської Федерації. Після цього прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо журналіста за заявою судді. Згодом Офіс генерального прокурора повідомив, що провадження закрили.

На початку року посли країн "Великої сімки" назвали судову реформу пріоритетом для України.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти знайшли в колишньої судді Верховного суду України російський паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі