середа, 07 липня 2021 16:51

Зеленського вже терплять. Чим він тримає виборців

Зеленського вже терплять. Чим він тримає виборців
"Тільки з'явиться сучасніша альтернатива, Зеленський почне втрачати", говорить Леонід Швець. Фото: РБК-Україна

Президент Володимир Зеленський залишається лідером рейтингів, тому що сучасніший за конкурентів. Хоча вже не відповідає українському порядку денному на 5-10 років. Коли з'явиться сильна опозиція, глава держави почне втрачати підтримку виборців. Таку думку Gazeta.ua висловив політичний оглядач Леонід Швець.

"Тільки з'явиться сучасніша альтернатива, Зеленський почне втрачати. Президент вже не відповідає порядку денному на років 5-10. Але він модерніший, ніж його конкуренти. Це їх і вбиває. Зеленському немає від кого втрачати", – говорить Швець.

Треба шукати нових лідерів і нові політичні сили, наголошує політичний оглядач. "Треба змінювати тематику, яку піднімають нібито опонентні Зеленському політсили. Їхні питання не резонують з суспільною свідомістю. У них є ядро прибічників, але воно замале, щоб створити противагу Зеленському. Альтернативи йому немає. Тому що опозиція зосередилася на критиці президента. Пропонують усе старе, що не купили 2019-го", – каже Швець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий проєкт для підсилення "Слуги народу": політолог розказав про плани Банкової

Також додає: "В опитуванні було моделювання другого туру. Зеленський там виносить всіх без будь-яких сумнівів. Різниця практично вдвічі з усіма нинішніми ймовірними опонентами. Немає нікого цікавого та незаплямованого. Зеленський взяв усіх тим, що за ним було цікаво спостерігати. Для багатьох він був стрьомний, випадковий. Але і досі за президентом цікавіше спостерігати, ніж за Юлією Тимошенко".

"Лідером рейтингу залишається "Слуга народу". За ними йдуть "ЄС" та ОПЗЖ. Після заборони каналів Медведчука рейтинги його дещо впали. Але частка виборців, які могли б голосувати за цю політсилу, повернулася до попередніх значень. (ОПЗЖ мала 12,2%, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 16-22 квітня. – Gazeta.ua). Нічого не змінюється внизу таблиці. Спроби поміняти щось у "Голосі" не спрацювали. Він взагалі вибув", – говорить Швець.

І додає: "Лідером антидовіри залишається Петро Порошенко. Спроби його реанімувати як альтернативу Зеленському провалюються. З таким антирейтингом він не може бути антивладною опозицією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає альтернативи" – політолог пояснив рейтинги Зеленського

Суспільство чекає нового лідера і це погано, додає Швець. Продовжує: "Чекати не можна. Треба виявляти громадянську активність. І вона весь час не може зводитися лише до протестних акцій проти Зеленського. Треба шукати якісь сучасні організаційні форми. Для того, щоб собі пояснити свій інтерес. Він не збігається з інтересами "Батьківщини", ані ОПЗЖ, ані "ЄС". Треба багато дискутувати, де ми й куди йдемо. Зеленського суспільство вже терпить, а не хоче. Сидіти як глядачі в залі й чекати, коли з'явиться чарівник – марно. Лідер має очолювати суспільний рух. Якщо є пошук суспільства, він виштовхує лідера. Немає громадського тиску".

52,7% українців не схвалюють діяльність президента Володимира Зеленського. Схвалюють діяльність Зеленського 34,1%, важко сказати – 13,2%. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 22 по 29 червня.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися наприкінці червня, то до парламенту потрапили б сім партій. Про це повідомив Київський міжнародний інститут соціології. За "Слугу народу" проголосували б 20,6% серед тих, хто визначився з вибором. За ОПЗЖ – 16,9%, за "Європейську солідарність" – 15%, за "Батьківщину" – 14,7%. У "Сила й честь" – 7%, у Радикальної партії Олега Ляшка – 5,7% й в "Української стратегії Гройсмана" – 5,1%. 15,9% не визначилися. 14,9% – не братимуть участь в голосуванні. Інші партії не потрапили б до парламенту. Зокрема, за "Свободу" – голосують 1,5% серед усіх респондентів і 2,2%серед тих, хто визначився; за "Голос" – 1,3% і 1,9%.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського вже терплять. Чим він тримає виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі