вівторок, 06 липня 2021 17:50

"Новий проєкт для підсилення "Слуги народу": політолог розказав про плани Банкової

"Новий проєкт для підсилення "Слуги народу": політолог розказав про плани Банкової
"Офіс президента зацікавлений запропонувати проєкт, який буде небайдужим людям. Там збалансують публічних "слуг", які мають електоральні симпатії, впізнаваність", каже політолог. Фото: DW

Офіс президента спробує скористатися виборцями, які не визначилися за кого голосувати, щоб створити близький до "Слуги народу" проєкт. Так хочуть підсилити президентську політсилу у парламенті на наступних виборах. Про це розповів Gazeta.ua політолог Андрій Вігірінський.

"Динаміка тих виборців, які не визначилися, цікава для молодих політичних проєктів. Розчарувавшись навіть у "слугах", людина не готова голосувати за "Євросолідарність", ОПЗЖ чи "Батьківщину". Це поле можуть заповнювати самі "слуги народу", які дотичні до політики влади. Офіс президента зацікавлений запропонувати проєкт, який буде небайдужим людям. Там збалансують "слуг", які стали публічними, мають електоральні симпатії, впізнаваність. Надалі зможуть об'єднатися із президентською політсилою в парламенті", – говорить політолог.

Також додає: "Слуга народу" залишається лідером політичних уподобань українців. Щодо динаміки показників рано робити висновки. Літо характерне політичним спокоєм. Поки що про вибори восени не говоримо, підстав немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у Раді та розмова із футболістами: чим Зеленський займався на тижні

Зростання рейтингу Олега Ляшка та Володимира Гройсмана, як і партії Ігоря Смешка, мають місце лише сьогодні, наголошує Вігірінський. "Але як показали вибори 2019-го – ці партії не матеріалізують цифри у фактичному голосуванні. Це партії лідерського типу. Олег Ляшко навіть пробував висуватися у мажоритарному окрузі. Підтримки громадян не отримав", – говорить політолог.

Додає: "За останній місяць ці політичні сили не мали змоги запропонувати результат своєї роботи. Зростання за рахунок цього немає. Крім виступів Ляшка і Гройсмана на телеекранах нічого не було. Якщо емпатія проявляється щодо лідера, то її треба оцінювати з точки зору президентських або мажоритарних виборів. Це не на носі. Для партійних виборів ці політсили обмежені, щоб доводити громадянам свої переваги. Емпатія до Ляшка та Гройсмана зараз з'явилася, завтра може зникнути".

Якби вибори до Верховної Ради відбулися наприкінці червня, то до парламенту потрапили б сім партій. Про це повідомив Київський міжнародний інститут соціології. За "Слугу народу" проголосували б 20,6% серед тих, хто визначився з вибором. За ОПЗЖ – 16,9%, за "Європейську солідарність" – 15%, за "Батьківщину" – 14,7%. У "Сила й честь" – 7%, у Радикальної партії Олега Ляшка – 5,7% й в "Української стратегії Гройсмана" – 5,1%. 15,9% не визначилися. 14,9% – не братимуть участь в голосуванні. Інші партії не потрапили б до парламенту. Зокрема, за "Свободу" – голосують 1,5% серед усіх респондентів і 2,2%серед тих, хто визначився; за "Голос" – 1,3% і 1,9%.

Зараз ви читаєте новину «"Новий проєкт для підсилення "Слуги народу": політолог розказав про плани Банкової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі