четвер, 10 жовтня 2019 00:55

Зеленський збирається побудувати вал навколо Донбасу, якщо миру не буде рік

Зеленський збирається побудувати вал навколо Донбасу, якщо миру не буде рік
Зеленський побудує вал навколо Донбасу. Фото: РБК

Президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо питання реінтеграції Донбасу не вдасться вирішити за рік, то він схильний "вибудувати вал" навколо регіону.

Зустріч із ветеранами відбулася в Офісі президента. На ній були близько 12 ветеранів - переважно ті, хто організовує акції протесту проти "формули Штайнмаєра" або бере участь у них, написав на своїй сторінці у Facebook учасник зустрічі, співвласник інформагентства "Петро і Мазепа" Віктор Трегубов.

"Зеленський сподівається вирішити справи з Донбасом за рік. Якщо за рік не вдасться, схильний, цитую "вибудувати вал" - я це зрозумів, як повернення до чинного статус-кво з ізоляцією окупованих територій. Взагалі, він упевнений, що в будь-який момент може зіскочити і повернутися до цього стану (а ось я - ні). Але цей варіант він розглядає, як негативний, так прагне до реінтеграції", - написав Трегубов.

Зеленський на зустрічі зізнався, що хотів би взагалі відмовитися від Мінських угод, але не може зробити цього через тиск країн Заходу.

"Я б сам відмовився від Мінських, у перший же день хотів! - говорив він, - але мені дали зрозуміти, що автоматично знімуть санкції", - цитує Трегубов президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з главою МЗС Нідерландів - обговорили ситуацію на Донбасі

Крім цього, глава держави пояснив ветеранам, що форсував процес мирних переговорів для виходу на "нормандський формат" і прямого діалогу з Путіним.

"І так, він говорить, що розглядає можливість проведення виборів на окупованих територіях, якщо російські війська підуть, а українські Збройні сили - не зайдуть (хоча, можливо, увійдуть інші українські державні органи). І це будуть вибори за українськими законами, хоча він упевнений, що, на жаль, на них все одно переможуть місцеві "авторитети", - додав Трегубов.

Формула Штайнмаєра - механізм поетапної реалізації низки положень Комплексу заходів щодо виконання Мінського протоколу. Була запропонована в жовтні 2016-го учасником "нормандської четвірки" міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Спочатку передбачала набуття чинності Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" після проведення на цій території виборів відповідно до українського законодавства і визнання їх Організацією з безпеки і співробітництва в Європі чесними і вільними.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський збирається побудувати вал навколо Донбасу, якщо миру не буде рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі