пʼятниця, 09 липня 2021 19:48

Зеленський використовує Китай для додаткових вигод від США – економіст

Зеленський використовує Китай для додаткових вигод від США – економіст
"Не можна допустити, щоб влада змінювала орієнтацію і ставала союзниками Китаю", говорить Володимир Дубровський. Фото: з відкритих джерел

Українська влада може намагатися отримати кращі умови співпраці із США через відносини з Китаєм. Але може вийти навпаки. Поки про втрату фінансової підтримки Штатів від таких кроків не йдеться. Про це Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

"Україна навряд чи стане таким союзником Китаю, як Білорусь чи Єгипет. Ми досі є союзником США. Можна припустити, що українська влада намагається добути кращі умови у відносинах із США. Але не можна допустити, щоб змінювали орієнтацію і ставали союзниками Китаю. Від таких заяв військову чи фінансову підтримку США не втратимо. Це не той фактор, який призведе до кардинального погіршення відносин", – каже Дубровський.

Китай теоретично може надавати кредити, але важливо, які там умови, каже економіст. "Бо від США кредити зумовлені проведенням реформ. Які Україна повинна проводити ще й зі своїх внутрішніх причин. Але маємо ще додаткову опору - Америку", – говорить Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський перевіряє США": чому Арахамія заговорив про досвід Китаю

Додає: "Щодо Китаю – там будуть поступки в інфраструктурі, політичні поступки, як з відозвою підпису з резолюції ООН. Я би наполягав, що Україна не повинна брати китайських кредитів".

Кабінет міністрів шість днів приховував угоду з Китаєм, в якій йдеться про залучення коштів на пільгових умовах від уряду КНР для інфраструктурних проєктів, писало видання "НВ".

Китайська агенція новин "Сіньхуа" опублікувала слова голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, що партія "СН" хоче перейняти досвід Комуністичної партії Китаю в управлінні економікою.

У червні американське агентство Associated Press повідомило, що Китай тиснув на Україну, щоб відмовилася від підтримки заклику до пильнішого контролю за правами людини в західному китайському регіоні Синьцзян. Китай нібито погрожував затримати вакцини проти коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський використовує Китай для додаткових вигод від США – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі