четвер, 08 липня 2021 17:30

"Зеленський перевіряє США": чому Арахамія заговорив про досвід Китаю

"Зеленський перевіряє США": чому Арахамія заговорив про досвід Китаю
"Зеленський все хоче під себе. Авторитарна модель йому ближче", вважає Віктор Бобиренко. Фото: "Сьогодні"

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія озвучив намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю, тому що цього не може сказати президент Володимир Зеленський. Главі держави подобається авторитарний режим КНР, але він хоче продовжувати отримувати допомогу США на своїх умовах. Про це Gazeta.ua розказав політолог Віктор Бобиренко.

"Арахамія сказав те, що Зеленський поки що не може озвучити. Йому більше подобається китайська модель управління. Для демократичної політики потрібні незалежні гілки влади, відповідна поведінка. А Зеленський все хоче під себе. Авторитарна модель йому ближче. Хоча в нього немає ресурсів, як у Путіна чи китайських автократів. Він може стати хіба що Лукашенком. Але й він українському президентові подобається. Зеленському хочеться особистої влади. Він був авторитарним лідером і в "Кварталі", – говорить Бобиренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського вже терплять. Чим він тримає виборців

Додає: "Тут можуть бути й інші причини. Перше – хайп, димова завіса. Друге – найімовірніше – вони хочуть показати США, що можуть брати гроші в Китаю, якщо не виходить з МВФ. На форумі "Україна 30" Зеленський весь час повторював, що наша політика має бути незалежною, суверенною. І це нагадування, що ми з ким хочемо, з тим і дружимо".

У результаті і з США можуть зіпсуватися відносини, і з Китаєм, зазначає політолог. Продовжує: "Українська влада намацує можливості. Вони хочуть працювати із США за принципом: не вчіть нас жити, допоможіть грошима. США хочуть реформи за гроші. Щоб не ламали корпоративне управління, але Нафтогаз зламали. Не можна втручатися державі в Національний банк. Але Смолія вигнали торік. Суд має бути незалежним. Але Офіс президента хоче, щоб Татаров через суди розв'язував питання. США це не подобається. Натомість Зеленський питає, якого числа Україну візьмуть до НАТО. Відповідь – як тільки ви дотримуватиметеся стандартів. Але президент хоче управляти по-своєму. Хоче тільки гроші й захист від Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестбанкір оцінив наслідки звільнень у Нацбанку

У ХХІ ст. буде суперництво між Китаєм і США, додає Бобиренко. "Китай має більшу територію і населення, має багато можливостей стати лідером. Але це протистояння двох ідеологій – авторитарної і демократичної. Так само як це було із Радянським союзом та США у ХХ столітті", – говорить політолог.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що їхня партія має намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю в управлінні економікою і побудові держави. Голова партії Олександр Корнієнко заявив, що спільними принципами "слуг" та комуністів Китаю є те, що будь-яка партія має працювати в інтересах виборців.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський перевіряє США": чому Арахамія заговорив про досвід Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі