пʼятниця, 14 березня 2014 16:43

Збільшення видобутку нафти в США - показове попередження для Росії

Збільшення видобутку нафти в США - показове попередження для Росії
Фото: economics.unian.ua

Сполучені Штати продадуть 5 млн тонн нафти зі стратегічних резервів. Підвищення видобутку може сигналізувати про те, що країна готується до політичних санкцій щодо Росії - найбільшого постачальника нафти. Обсяг заявленої до продажу нафти становить 1% з загальної кількості американського резерву (696 млн тонн).

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт з нафтового ринку Юрій Корольчук.

"Те, що Сполучені Штати розпочали видобуток нафти з додаткових резервів, має швидше політичні причини, ніж економічні. І це може бути пов'язано з конфліктом у Криму. Прогнозована ціна на цей тиждень була 110 доларів за барель, однак досягла 120. Тому вони таким чином ніби і стримують ціну. Але це не причина, бо так лише ще більше хвилюють ринок нафти. Тому я тут бачу більше політики", - зауважив експерт.

Показово, що цей видобуток стався напередодні будь-якого вирішення конфлікту у Криму.

"Проте у справжні економічні санкції щодо Росії я не вірю. Це було лише показове попередження. На жаль, наш світ керується капіталістичними принципами. І жодні інші країни підігрівати чи підтримувати Штати в плані видобутку не будуть. Це не вигідно ні Саудівській Аравії, ні Еміратам. Хоча ефект би міг бути суттєвий - зниження ціни на нафту - і бюджет Росії стрибає. Однак запасів США не вистачить настільки, щоб знизити ціну до ста доларів."

Рекорди з видобутку не впливають позитивно на роботу свердловин, каже експерт. Збільшити видобуток можуть лише тимчасово, але ніяка країна не перейде на пікове видобування.

"Коли були конфлікти в Сирії і Лівії, Саудівська Аравія залила ринок своєю нафтою. Однак, коли все врегулювалося - вернулася на свої позиції."

Корольчук прогнозує, що ціна за барель надалі не перевищить 110 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Збільшення видобутку нафти в США - показове попередження для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі