пʼятниця, 16 серпня 2024 15:15

Закон про медичний канабіс почав діяти

Закон про медичний канабіс почав діяти
Відповідний закон набув чинності. Фото: Pexels

В Україні набув чинності закон про легалізацію медичного канабісу.

Відповідними препарати зможуть вживати військовослужбовці, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, пацієнти з епілепсією, онкохворі і паліативні хворі, що страждають від хронічного болю. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Їхній обіг дозволений з певними обмеженнями.

Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в умовах аптеки та призначатися за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне рішення: Рада прийняла законопроєкт про медичний канабіс

Придбати такі ліки можна буде лише за електронним рецептом. Рекреаційне вживання каннабісу поки заборонене.

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.

У світі медичний канабіс успішно застосовують для усунення побічних ефектів хімієтерапії при лікуванні онкозахворювань, при хронічному болю, глаукомі, анорексії, розсіяному склерозі, синдромі Туретта, шизофренії, епілепсії, різноманітних психозах, фантомних болях, нейропатичному болю тощо.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Закон про медичний канабіс почав діяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі