четвер, 21 лютого 2013 15:42

"Займаючись благодійністю, Пінчук купує собі страховий поліс проти чорного дня"- громадський діяч

"Займаючись благодійністю, Пінчук купує собі страховий поліс проти чорного дня"- громадський діяч
Іван Лозовий. Фото: gazeta.ua

В середу, 20 лютого, прес-служба Віктора Пінчука, оприлюднила інформацію, що бізнесмен обіцяє віддати половину своїх статків на благодійність. Громадський діяч Іван Лозовий пояснює Gazeta.ua, для чого Пінчуку віддавати на благодійність $2,1 млрд.

Чому Віктор Пінчук зважився пожертвувати половиною статків на благодійність?

- Віктор Пінчук є не українським бізнесменом як таким. Він є оліграх. А українські оліграхи відрізняються тим, що вони не заробляють гроші так, як західні бізнесмени. Наприклад, той же Білл Гейтс придумав "віндовс" і протягом двадцяти років заробив свої 40 млрд. Що зробив Пінчук? Ми добре знаємо, навіть зі слів того Чечетова, як йому роздавалися всі маєтки під час правління Леоніда Кучми. Чому він роздає гроші на благодійність, я можу тільки здогадуватися. Не секрет, що в Україні проходить перерозподіл власності. За рік сім'я теперішнього президента наростила статки в мільярд доларів. Але в них не бізнес як такий. Вони думають, як забрати гроші в когось із теперішніх олігархів. Можливо, Віктор Пінчук почув або знає про такі наміри стосовно себе і створює навколо себе захисні споруди. Одна з них — його відносини із Заходом, ініціативи в Ялті, участь в Давосі. Подобритися із Заходом для нього є страховим полісом проти тиску на себе. А те, що тиск на нього йде від цієї Адміністрації, ми теж знаємо. Це коли відкривалася кримінальна справа проти його покровителя Леоніда Кучми. Все це робилося з метою натиснути на Пінчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віктор Пінчук обіцяє віддати половину своїх статків на благодійність

Вчора заступник генпрокурора Ренат Кузьмін сказав, що Генпрокуратура має достатньо доказів про причетність Леоніда Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе. Як думаєте, є зв'язок?

- Це є головний і очевидний чинник чому Пінчук іде на благодійність. Він забезпечив собі жирне життя, а другу частину грошей віддає, щоб купити собі страховий поліс. Все рівно, всіх грошей йому не проковтнути. Він же не може їх з'їсти. І коли сім'я тисне, то звичайно, Пінчуку краще щось віддати. А сьогоднішнє повідомлення Кузьміна - це вже другий захід проти Пінчука.

Навіть не дивлячись на те, що колись Кучма посприяв Януковичу добратися до влади?

- Він пробував його привести, але та спроба була невдала. Пам'ятаєте, як у 2004 році тодішній президент Кучма зустрічався із тодішнім урядом на чолі із Януковичем. Той кинув ручку і з обуренням покинув нараду, бо Кучма відмовлявся силою розганяти натовп. З тих часів фактично Янукович нічого не винен Кучмі. Якщо комусь і винен, то Ющенку. Коли той четвертого серпня 2006 року реанімував Януковича для середовища донецького клану, призначивши прем'єр-міністром. Після того, як Януковичу не вдалося стати президентом, він же фактично був ніхто.

Зрештою, Віктор Пінчук не єдиний з бізнесменів, якому просто так дісталися гроші. Чому він єдиний так масштабно займається благодійністю в Україні?

- Чому ж? Ігор Коломойський збудував найбільший в Європі єврейський центр іудаїзму і синагогу в Дніпропетровську. Також створив цілодобове мовлення по супутнику про життя євреїв світу. Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова відвідував сам президент Ізраїлю в Дніпропетровську. Зрозуміло, що це теж страховий поліс. На жаль, всі ці великі крадії-олігархи думають і вчиняють однаково.

Тобто, всі українські бізнесмени, які займаються благодійністю, купують собі страхові поліси?

- Так, і це цинічні ходи. Вони не знають куди гроші дівати. Ну, скільки можна купувати вілли на різних середземноморських островах? Є якась межа. А щось же треба робити із рештою грошей. Вони вкладають їх в різні політичні проекти, підтримують різні навіть протилежні політичні партії і блоки. І те, що на Заході називається благодійністю, вони роблять також. Але тільки для того, щоб купити вплив і головне страховий поліс проти чорного дня, коли до них прийдуть дуже жадібні "сімейні" люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З Пукачем мають сидіти Кучма, Литвин і Пінчук"

Але Пінчука називають найтолерантнішим українським бізнесменом.

- Хай мені хтось дасть кілька мільярдів доларів і я вам покажу, що я буду ще більш толерантнішим, ніж пан Віктор Пінчук. Я готовий віддати навіть більше. Несерйозно говорити про доброчинність від рук людини, яка вкрала маєтки. І краде далі, бо податки не сплачує.

Віктор Пінчук може відмити свої гроші через американський фонд?

- Будь-які гроші, які потраплять у фонд Білла Гейтса, не мають жодних шансів на відмивання. До речі, той самий американський інвестор Уоррен Баффет передав у фонд Білла Гейтса півтора мільярда. Це те саме, якби Пінчук віддав гроші Ахметову. В нас нікому й в голову таке не спаде.

Зараз ви читаєте новину «"Займаючись благодійністю, Пінчук купує собі страховий поліс проти чорного дня"- громадський діяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі