середа, 18 вересня 2024 21:18

Вибухи ґаджетів у Бейруті можуть зірвати мирний план Білого Дому

Вибухи ґаджетів у Бейруті можуть зірвати мирний план Білого Дому
Служба цивільної оборони везе пораненого, який постраждав від вибуху пейджера у Бейруті. Фото: eastnews.ua

Кожен крок до миру на Близькому Сході супроводжується спалахом ескалації, хоча обидві сторони конфлікту декларують своє прагнення досягти миру. У протиріччях розбиралася Gazeta.ua.

Є прогрес по 15 з 18 пунктів угоди про припинення вогню на Близькому Сході, - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, коли був у Єгипті. І це була б добра новина, якби не теракт у Лівані.

Увечері 17 вересня одночасно вибухнули кілька тисяч пейджерів, котрими користувалися бойовики ісламського угруповання "Хезболла". Згодом з'явилися повідомлення про вибухи інших ґаджетів та техніки на літієвих акумуляторах. За повідомленням Reuters, теракт нібито організувала ізраїльська спецслужба "Моссад". Проте Ізраїль воліє не коментувати. Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі виступив проти спроб ескалації конфлікту та можливого його розширення в регіоні.

Дуже незручно

Тому на підсумковому брифінгу успіхи Блінкена виявилися не такими й переконливими. Зрозуміло одне: на даний момент Єгипет намагається утримати за собою неформальний статус країни-посередника у врегулюванні арабо-ізраїльського конфлікту.

Це дозволило держсекретарю США заявити про "певний прогрес" у переговорах і водночас уникнути неприємних запитань по Лівану. Блінкен похвалив Єгипет за миротворчі зусилля та наголосив, що США непричетні до інциденту з пейджерами.
За деякими даними, від вибуху постраждав посол Ірану. Напередодні президент Ірану Масуд Пезешкіан спростував інформацію США про постачання балістичних ракет Росії, хоча й не виключив таких фактів до свого вступу на посаду. ЦАХАЛ передислокували додаткові сили до кордоні з Ліваном. А в Іран несподівано прилетів голова Радбезу РФ Сергій Шойгу.
Отже, обстановка вибухонебезпечна.

Биті, небиті, ображені

Ентоні Блінкен терміново подзвонив до Азербайджану й переговорив з президентом Ільхамом Алієвим. Формально - про мирний договір з Вірменією.

Справжньою метою спілкування могло бути запевнення іранської сторони у непричетності США, адже зрозуміло, яку реакцію в Тегерані викликала подія. Досі Іран не відповів за ліквідацію одного з ватажків "Хезболли" в Тегерані, тепер на додачу й вибухи у Лівані. Для США важливо також, вірогідно, як іранська сторона сприйняла публікацію Axios про те, що спецоперацію з пейджерами обговорював та особисто схвалив прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. За версією ресурсу, таким чином він нібито хотів уникнути масштабної ескалації. Але події виглядають як заклик до війни. Тому варто докласти зусиль і вгамувати Іран, бодай і не напряму, а через Азербайджан. Про такі намагання написало, зокрема, видання The Washington post.

Секретна місія Шойгу

"Хазболла" також звинуватило Ізраїль у теракті й пообіцяло захистити ліванців. Раніше угруповання хотіло відплатити Ізраїлю за ліквідацію свого ватажка в Ірані без координації з іранською стороною, але, за деякими повідомленнями, її відмовили ХАМАС та інші ісламістські радикальні угруповання.

Нині радикалізм "Хезболла" може знайти більше прибічників. А це, у свою чергу, поховає всі надії Білого дому на підписання угоди про припинення вогню у Секторі Гази. Навіть якщо під документом розпишуться сторони конфлікту, напоготові новий майданчик для війни - у Лівані.
У Кремлі поставилися до інциденту дуже серйозно. "Хоч би що там було, це призведе до ескалації напруги, регіон сам по собі у вибухонебезпечному стані, - сказав речник Путіна Дмитро Пєсков. - Така подія здатна стати тригером виходу ситуації з-під контролю".

Говорив він це, коли секретар радбезу РФ Сергій Шойгу був у Ірані і вже встиг зустрітися з тамтешнім керманичем від нацбезпеки Алі Акбаром Ахмадіаном і з президентом Масудом Пезешкіаном. Наразі відомо, що іранська сторона офіційно звинуватила Ізраїль у "масовому вбивстві". Пезешкіан на зустрічі з Шойгу говорив про співробітництво, котре допоможе протистояти західним санкціям. Президент Ірану назвав відносини з РФ конструктивними й пообіцяв, що вони триватимуть "довго і безперервно". Натомість Шойгу передав послання Путіна про незмінність позиції Москви щодо питань регіонального співробітництва.
З огляду на те, що Шойгу до того був у Сирії та КНДР, а в Іран залітав лише місяць тому, ситуація справді дуже небезпечна.

Тест на деескалацію?

Можлива масштабна війна на Близькому Сході моментально переорієнтує Білий дім на швидке завершення або заморожування конфлікту в Україні. Не виключено, що активність політиків різних рівнів з "мирними місіями" пояснюється саме цим.

Набуває пояснення і низка заяв Києва про необхідність якомога швидшого прийняття країни до НАТО. Якщо стороною війни на Близькому Сході буде Іран, Сполученим Штатам доведеться або напряму вступити у бойові дії, або надати Ізраїлю достатню кількість зброї. Росія на офіційному рівні неодноразово заявляла про США як про сторону війни в Україні. На додачу, скоро саміт БРІКС, ми наголошували, що він для Путіна має особливе значення і Генасамблея ООН, де очікуються важливі геополітичні рішення.

Нова велика війна не вигідна нікому з зовнішніх гравців, якщо, звичайно, не зважати на заяви Кремля про готовність взяти на себе роль посередника чи відігравати активну участь у врегулюванні конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Вибухи ґаджетів у Бейруті можуть зірвати мирний план Білого Дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі